MENIU

Dan Manolăchescu a lansat "Mituri ale Ţinutului Secuiesc"

Foto: www.turism-roman.ro

Jurnalistul covăsnean Dan Manolăchescu şi-a lansat miercuri seara prima sa carte, „Mituri ale Ţinutului Secuiesc”, în care aduce în discuţie mai multe tabuu-ri ale acestei zone, care stau la baza unor dispute interetnice şi vorbeşte despre rolul politicienilor în crearea şi întreţinerea acestora.

Autorul spune despre cartea sa că este un proiect mai vechi, care a luat naştere după ce şi-a dat seama că există o serie de obstacole în comunicarea româno-maghiară care, din fericire, pot fi însă rezolvate prin discuţii.

De la mitul vânzătoarei care nu te serveşte cu pâine dacă nu ceri în maghiară, până la cel al autonomiei, de la politicieni verzi sau aspecte de limbă, cartea oferă mai multe răspunsuri la subiectele aflate pe ordinea de zi a politicienilor români şi maghiari din Secuime.

Pe lângă numeroasele editoriale scrise despre relaţiile dintre români şi maghiari, Manolăchescu a analizat la faţa locului convieţuirea majorităţii-minoritare cu minoritatea-majoritară, în cadrul unui turneu în opt regiuni ale Europei unde funcţioneză modele de autonomie. Astfel, în vara anului 2006, el a plecat la drum prin Kosovo  - atunci regiune autonomă care lupta pentru independenţă - , Muntenegru – stat independent, Tirolul de Sud – regiune cu o autonomie exersată aproape 40 de ani, Catalunia – autonomia lărgită primită în ajunul sosirii sale, Ţara Bascilor – regiune autonomă a Spaniei recunoscută pentru modalităţile violente de a lupta pentru independenţă şi Corsica – o regiune a Franţei cu statut special de colectivitate teritorială.

Cartea „Mituri ale Ţinutului Secuiesc” va fi lansată în aproximativ o săptămână şi în limba maghiară, după ce a fost tradusă, după care autorul va pleca prin ţară pentru prezentarea cărţii şi pentru o serie de dezbateri pe tema viitorului interculturalităţii în Secuime şi în Ardeal.

Dan Manolăchescu (39 de ani) a lucrat de-a lungul timpului la posturi de radio, televiziune şi ziare locale şi centrale. A fost redactor, editor, redactor şef, editorialist, producător sau director al unor instituţii media din Covasna şi Harghita, dar şi Bucureşti sau Cluj. Din anul 2004 este membru fondator şi preşedinte al Asociaţiei pentru Comunitate, organizaţie care a derulat mai multe activităţi în slujba convieţuirii şi comunicării interetnice.

Mai multe articole despre:
carte jurnalist Dan Manolăchescu