Dacă CCR declară neconstituţională iniţiativa opoziţiei, moţiunea va fi retrasă din Parlament. Vezi posibile variante de lucru
Este sau nu ilegal demersul Opoziţiei de a depune moţiunea de cenzură \"11 împotriva României,\"? Răspunsul la această întrebarevine de la Curtea Constituţională a cărei decizie are consecinţe extrem de importante pentru soarta guvernului. Asta pentru că poate lăsa cale liberă sau din contră opri demiterea actualului Executiv.
Decizia Curţii Constituţionale ne poate duce către două variante de lucru.
I. Judecătorii Curţii Constituţionale vor decide că demersul depunerii moţiunii este constituţional. Asta înseamnă că moţiunea va fi dezbătută şi votată, aşa cum s-a stabilit, marţi în plenul reunit al celor două camere. Votul de marţi poate avea două posibile rezultate: guvernul să rămână în funcţie sau guvernul să cadă, caz în care va trebui format un nou Executiv.
II. Judecătorii Curţii Constituţionale vor decide că demersul Opoziţiei este constituţional. În acesta caz, presa speculează că guvernul va demisiona din raţiuni de imagine. Concret, actualul Executiv ar prefera să plece singur decât să fie demis prin moţiune de cenzură. Strategia stă în picioare doar în varianta în care PD-L ar şti cu siguranţă că moţiunea de cenzură va fi adoptată.
În cazul în care Curtea Constituţională declară demersul Opoziţiei ilegal, iar Guvernul nu demisionează, moţiunea este retrasă din Parlament.