Cutremurul nu va fi urmat de replici puternice, spune specialistul Gheorghe Mărmureanu
Specialistul Gheorghe Mărmureanu a declarat pentru NewsIn că seismul de sâmbătă a fost urmat de replici de mică intensitate şi că în Bucureşti acesta s-a simţit la valoarea de 4,5 de grade pe scara Richter.
Mărmureanu a dat asigurări că niciun cutremur important nu va avea loc în România în următoarea perioadă.
De altfel, directorul Institutului de Fizica Pământului, prof. dr. Gheorghe Mărmureanu, spunea recent că, în România, nu se pune problema unui cutremur important în următorii trei ani. "Asta nu înseamnă că, după 2012, se va produce un seism catastrofal", precizează Mărmureanu.
Experţii seismologi susţin că, în România, cutremurele de magnitudine mare (peste 7 grade) se produc cu o periodicitate de 30-40 de ani. Ultimele trei seisme majore despre care există informaţii s-au produs în anii 1908, 1940 şi 1977.
Ultimul cutremur devastator din România a avut loc în seara zilei de 4 martie 1977, care a avut o magnitudine de 7,2 grade. În urma acestui cutremur au murit peste 1.500 de oameni, majoritatea în Capitală.
Potrivit unei afirmaţii a geofizicianului Charles Richter (cel care dă numele scării de magnitudine - n.r.), trimisă specialiştilor români şi citată de National Geografic, Capitala României este una dintre aglomerările urbane cele mai expuse la cutremure. "Nicăieri în lume nu există o concentrare de populaţie atât de expusă la cutremure provenind sistematic din aceeaşi sursă. Singurele fenomene asemănătoare sunt cutremurele repetate ce au loc în adâncime în regiunea Hindukush, din India", a spus Richter.