MENIU

Curtea Internaţională de Justiţie anunţă astăzi, la Haga, verdictul în procesul dintre România şi Ucraina

Foto: RTV

Rosalyn Higgins, judecătoarea britanică aflată la prezidiul Curţii Internaţionale de la Haga, a început să citească astăzi dimineaţă, la ora 11.00 (ora României) cea de a o suta decizie a Curţii, care priveşte delimitarea maritimă în Marea Neagră, un proces iniţiat de România împotriva Ucrainei în 2004.

Bogdan Aurescu, agentul României la CIJ,  a declarat în această dimineaţă că aşteaptă cu emoţie verdictul Curţii, în condiţiile în care atmosfera era la cote emoţionale maxime  în Palatul Păcii, sediul Curţii Internaţionale de la Haga.  Aurescu a ţinut să sublinieze că descurajează orice fel de speculaţii referitoare la decizie înainte de pronunţare. "Oricare va fi decizia nu e îndoială că va fi una corectă şi echitabilă", a adăugat reprezentatul României  la CIJ. Atmosfera era

Verdictul a fost deja hotărât pe 16 ianuarie, dar nici uneia dintre părţi nu i-a fost comunicat. După citirea hotărârii Curţii Internaţionale de Justiţie  originalele hotărârii semnate de preşedinte şi grefier şi având sigiliul CIJ se transmit agenţilor.  Şedinţa va dura aproximativ două ore, iar la final va fi anunţat verdictul.

Secretarul General ONU este informat direct cu privire la hotărâre. Concret, hotărârea Curţii va stabili o linie de delimitare definită prin coordonate geografice, în funcţie de care se va şti ce suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă aparţine României şi respectiv ce suprafaţă de platou continental şi zonă economică exclusivă aparţine Ucrainei.

Obligaţia respectării şi executării întocmai a unei hotărâri a Curţii Internaţionale de Justiţie rezultă din Carta ONU. Atât România, cât şi Ucraina, membre ONU, au declarat, la nivel prezidenţial, că vor respecta decizia.

În cazul excepţional al nerespectării acesteia, una dintre părţile implicate în diferend poate sesiza Consiliul de Securitate ONU. Nu sunt necesare niciun fel de formalităţi între cele două ţări pentru punerea în aplicare a hotărârii.

De asemenea, pe plan intern, nu este nevoie de demersuri speciale, de tipul promulgării sau ratificării de către Guvern sau Parlament. Nu este prevăzută nici măcar cerinţa publicării în Monitorul Oficial a textului original sau a traducerii hotărârii.

Realitatea TV va transmite în direct de la Haga vedictul Curţii Internaţionale în procesul României cu Ucraina