MENIU

Curtea de Apel Timisoara a decis că Certificatul de Urbanism al proiectului Roşia Montana este suspendat de drept

Foto: RTV

Hotărâre definitivă în cazul proiectului Roşia Montană. Curtea de Apel Timisoara a decis că Certificatul de Urbanism al proiectului este suspendat de drept.

Procedura de autorizare pentru proiectul de minerit de la Rosia Montană nu poate începe fără acest Certificat.

Curtea de Apel Timişoata a confirmat astfel evaluarea realizată de Ministerului Mediului în septembrie 2007. Ministerul a oprit atunci procedura de evaluare a proiectului Roşia Montană, pentru că ultimul certificat de urbanism prezentat de investitor era suspendat în baza unei prevederi a legii contenciosului administrativ.

Conform legislatiei românesti, procedura de autorizare pentru proiectul de minerit de la Rosia Montană nu poate reîncepe în absenta unui Certificat de Urbanism valid, informează Centrul Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu (CIDRM) într-un comunicat de presă. 

Decizia Curţii este finală şi nu poate fi contestată în apel.

Rosia Montana Gold Corporation este detinută în proportie de 80% de Gabriel Resources, o companie minieră canadiană de mica dimensiune, limitată financiar si neexperimentată, care intentionează să strămute localnicii din Rosia Montană pentru a realiza cea mai mare mină de aur de suprafată din Europa.