MENIU

Curtea Constituţională moldoveană amână cu o zi decizia de renumărare a voturilor

Foto: NewsIn

Curtea Constituţională din Republica Moldova a amânat sâmbătă cu o zi audierea cererii preşedintelui Vladimir Voronin de renumărare a voturilor de la scrutinul din aprilie, ale cărui rezultate sunt contestate de opoziţie.

Rezultatele scrutinului, câştigat de comunişti, a dus la proteste care au degenerat în violenţe, iar partidele de opoziţie vor organiza un nou miting astăzi pentru a protesta faţă de detenţiile pe care le consideră arbitrare şi faţă de relele tratamente aplicate demonstranţilor.

Preşedintele Vladimir Voronin, al cărui partid a avut un scor mult mai mare decât celelelalte, a acuzat opoziţia liberală şi prooccidentală că a pus la cale o lovitură de stat. Voronin a acuzat, de asemenea, România că a alimentat tulburările, în cursul cărora Parlamentul şi Preşedinţia au fost devastate. El a fost de acord cu renumărarea voturilor în ideea că aceasta va permite reinstaurarea liniştii şi refacerea încrederii.

Propunerea lui Voronin trebuie aprobată de Curtea Constituţională, care însă trebuie să primească mai întâi rezultatele oficiale ale alegerilor de la Comisia Electorală Centrală. "Până în acest moment, nu am primit documentele necesare de la Comisia Electorală Centrală", a declarat preşedintele Curţii, Dumitru Pulbere. CEC a promis să trimită rezultatele astăzi dimineaţă, a spus el.

"Încercăm să lucrăm cât de repede putem. Nu există precedente pentru renumărarea voturilor în Republica Moldova de la independenţă. În orice caz, avem 10 zile să validăm rezultatele alegerilor", a spus Pulbere.

Opt dintre cei nouă membri ai Curţii Constituţionale au fost numiţi de Voronin începând din 2001, aşa încât instanţa va aproba probabil cererea preşedintelui.
Potrivit CEC, comuniştii au obţinut aproape 50% din voturi, ceea ce înseamnă 60 de mandate în Parlament, cu unul mai puţine decât erau necesare pentru desemnarea unui nou şef al statului.

Partidele de opoziţie care au intrat în Parlament au respins propunerea de renumărare a voturilor drept un gest fără sens, menit să distragă atenţia de la fraudele masive comise la întocmirea listelor electorale. Partidele, care au încercat să se distanţeze de violenţele de marţi, vor organiza un miting astăzi.

Citeşte şi

CE cere ca renumărarea voturilor şi verificarea listelor moldovene să aibă loc în condiţii adecvate