MENIU

Cuplurile care recurg la fertilizarea in vitro vor fi susţinute financiar de stat

Foto: infertilitateaesteoboala.files.wordpress.com

Programul naţional de susţinere a cuplurilor care recurg la fertilizarea in vitro va fi funcţional începând din 2010 şi va acoperi de la bugetul de stat costurile necesare procedurilor pentru 250 de cupluri tinere infertile, informează reprezentanţii Ministerului Sănătăţii.

Programul va avea un buget de aproximativ 500.000 de euro anual şi se va adresa, în principal, cuplurilor cu vârsta cuprinsă între 25 şi 40 de ani. Ulterior, membrii Comisiei de Obstetrică şi Ginecologie a Ministerului Sănătăţii vor stabili şi alte criterii.

Ministerul va susţine financiar prima procedură de fertilizare in vitro, urmând ca, în cazul în care este nevoie ca aceasta să fie repetată, costurile financiare ulterioare să fie suportate de către cupluri.

"Este timpul ca infertilitatea să fie recunoscută de către autorităţi ca o problemă medicală ce produce suferinţă şi care necesită compensare. Este corect ca şi pacienţii români să aibă acces gratuit la tratamente medicale dovedite utile. Am avut o întâlnire cu reprezentanţii Comisiei de obstetrică -ginecologie a Ministerului Sănătăţii şi am decis că este necesar ca  de anul viitor programele naţionale ale Ministerului Sănătăţii să cuprindă şi o iniţiativă pentru a ajuta tinerele cupluri", a declarat doctorul Adrian Streinu-Cercel, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În plus, marţi a fost publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii proiectul Legii Reproducerii Umane Asistate şi Embriologiei, precum şi Codul de Procedură. Cele două documente au fost create ca urmare a unei reale îngrijorări publice cu privire la implicaţiile pe care noile tehnologii de reproducere asistată ar putea să le aibă asupra percepţiei şi valorificării vieţii umane şi a relaţiilor de familie.

Legea Reproducerii Umane şi Embriologiei priveşte toate modalităţile de utilizare a spermei, ovulelor şi embrionilor cu aplicare umană şi toate investigaţiile care implică folosirea de embrioni umani vii. Această lege prevede obligaţii pentru centrele de cercetare în sensul practicării unor standarde de calitate şi siguranţă adecvate, furnizării şi înregistrării de informaţii, asigurării de consultanţă.

Un ordin din 23 septembrie al Ministerului Sănătăţii stabileşte că procedurile de reproducere umană asistată medical (inseminarea artificială şi fertilizarea in vitro) nu mai pot fi făcute în România de către clinicile care se autofinanţează, indiferent dacă sunt private sau publice.

Ordinul Ministerului Sănătăţii a fost emis după ce, în vara acestui an, la clinica Sabyc din Capitală s-a declanşat un scandal în urma căruia conducerea unităţii a fost arestată, sub acuzaţia de trafic de ovule, iar altor medici israelieni li s-a interzis să părăsească România. Cercetările în acest caz continuă.