Cum arată buletinul de vot şi cum votăm
Astăzi au loc alegerile europarlamentare. Vom putea să decidem prin vot, pe parcursul zilei de astăzi, cine sunt cei 33 de parlamentari care ne vor reprezenta la Bruxelles. E important să ştim că la aceste alegeri nu-i obligatoriu să fim în localitatea de domiciliu pentru a vota. Putem face asta la orice secţie din ţară sau din străinătate.
Nu există secţii de votare în gări, autogări, aerogări sau spitale. Totuşi, pentru alegătorii aflaţi în tranzit şi cei internaţi în spitale există posibilitatea de a vota la orice secţie, pe lista suplimentară, sau de a solicita urna specială.
Putem vota în baza cărţii de identitate, a celei provizorii sau a buletinului de identitate. Cetăţenii români aflaţi în străinatate sau cu domiciliul în afara României pot vota cu paşaportul simplu, diplomatic sau de serviciu. Elevii din şcolile militare pot vota în baza carnetului de serviciu militar.
Şi foarte important: la acest scrutin, pot vota nu doar cetăţenii români cu reşedinţa în ţară ori în străinătate, ci şi cetăţenii comunitari. Adică, cetăţenii din alte ţări ale Uniunii Europene, care au domiciliul sau reşedinţa în România.
La secţia de votare, după ce prezentăm cartea de identitate, primim buletinul de vot şi ştampila cu care mergem spre cabina de vot. Pe buletinul de vot sunt trecute partidele înscrise în cursa pentru europarlamentare, dar şi candidaţii independenţi.
Prima pagină este practic coperta buletinului de vot. Pe a doua avem candidaţii PNL şi UDMR. A treia pagină a buletinului de vot conţine lista de candidaţi înscrişi în cursa euroalegerilor din partea PD-L şi PSD. Următoarea- lista Partidului Naţional Ţărănesc Creştin Democrat şi cea a Forţei Civice.
Pe ultima pagină avem Partidul România Mare şi independenţii. Doi la număr: Elena Băsescu şi Pavel Abraham. După ce studiem buletinul de vot, aplicăm ştampila în patrulaterul care conţine numele partidului sau candidatului independent favorit.
Împăturim buletinul de vot cu ştampila în interior, îl introducem în urnă, apoi predăm ştampila. Nu uităm să ne luăm înapoi cartea de identitate.