CSM ia în discuţie scrisoarea lui Traian Băsescu prin care cere magistraţilor întreruperea protestelor
Consiliul Superior al Magistraturii va discuta, astăzi, scrisoarea prin care preşedintele Traian Băsescu le cere magistraţilor să renunţe la proteste şi să deblocheze, astfel, situaţia din justiţie. Asociaţiile magistraţilor susţin, însă, că şeful statului şi-ar fi depăşit atribuţiile
Asociaţiile magistraţilor au depus, astăzi, la CSM, o întâmpinare la scrisoarea şefului statului, care se va discuta în plen, acestea susţinând că Traian Băsescu şi-a depăşit atribuţiile când a cerut Consiliului să intervină pentru încetarea protestelor din justiţie.
Astfel, în întâmpinarea semnată de Asociaţia Magistraţilor din România, Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale şi Asociaţia Procurorilor, se arată că şeful statului "s-a exclus de la prerogativa constituţională, care constă doar în mediere, comportându-se ca un organ executiv, în a cărui subordine s-ar afla CSM".
De altfel, susţin asociaţiile, prin faptul că Băsescu a calificat drept nelegale protestele din justiţie, nu ar mai putea fi vorba de medierea preşedintelui. "Procedând în acest mod, preşedintele României şi-a depăşit atribuţia constituţională, conferită de articolul 80, alineatul 2 din Constituţia României, deoarece şi-a spus deja părerea cu privire la caracterul nelegal al protestului magistraţilor în mod public", se arată în document.
Preşedintele mai este acuzat că ar fi "acutizat, în mod brutal, conflictul, tranşându-l fără a-l rezolva şi declamându-i vinovaţi pe magistraţi".
La CSM, unde plenul va discuta scrisoarea preşedintelui, se află în jur de 50 de magistraţi.
Preşedintele Traian Băsescu i-a scris, săptămâna trecută, preşedintelui CSM, Virgil Andreieş, cerându-i să ia toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor şi să declanşeze procedurile pentru desemnarea magistraţilor pe funcţiile de conducere vacante din ÎCCJ.
"În contextul în care magistraţii refuză să îndeplinească un serviciu public, încălcând dreptul cetăţenilor de a avea acces la justiţie, vă solicit să luaţi toate măsurile pentru încetarea acţiunilor de protest ale judecătorilor şi procurorilor. Reluarea activităţii instanţelor este extrem de importantă atât pentru cetăţeni, cât şi pentru întreaga societate", i-a scris şeful statului preşedintelui CSM, invocând, pentru a-şi justifica demersul, prevederea constituţională potrivit căreia preşedintele României veghează la buna funcţionare a autorităţilor publice.
De asemenea, preşedintele a făcut un apel public la toţi membrii CSM şi la întreg corpul magistraţilor de a da dovadă de înţelegere şi să înceteze acţiunile de protest, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, remis, vineri, 11 septembrie.