CSM a decis că Dănuţ Cornoiu nu îndeplineşte condiţiile pentru candidatura la ÎCCJ
Secţia pentru judecători a CSM a decis joi, cu majoritate de voturi, că Dănuţ Cornoiu nu îndeplineşte condiţiile legale pentru a candida la preşedinţia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, admiţând, astfel, o cerere, făcută înainte de audierea candidaţilor, de Direcţia Resurse Umane.
Judecătorul Dănuţ Cornoiu este cel care a fost exclus din magistratură din cauza procesului în care Ana Maria Petrini a pierdut în instanţă casa în care locuiau părinţii Monicăi Macovei, însă decizia CSM a fost schimbată de instanţa supremă, unde acesta lucrează. Înalta Curte a modificat, în 2006, decizia Consiliului Superior al Magistraturii, înlocuind sancţiunea de excludere din magistratură cu diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunară brută cu 15% pentru o perioadă de trei luni.
O altă judecătoare care şi-a depus candidatura, Elena Cârcei, a contestat-o pe Lidia Bărbulescu, pe motiv că deţine un cumul de patru funcţii, respectiv membru ales şi de drept al CSM, preşedinte interimar şi vicepreşedinte al Înaltei Curţi. Cererea a fost respinsă în unanimnitate, pe motiv că Bărbulescu a fost delegată ca interimar la ÎCCJ şi, ca urmare, a fost suspendată din calitatea de membru ales al CSM şi cea de vicepreşedinte al ÎCCJ.
După respingerea cererilor, Secţia pentru judecători a CSM a început audierea candidaţilor.
Secţia pentru judecători a CSM va discuta, joi, candidaturile pentru preşedinţia instanţei supreme, funcţie vacantă după pensionarea lui Nicolae Popa, magistraţii care şi-au depus dosarele pentru acest post fiind Lidia Bărbulescu, Gabriela Bârsan, Elena Cârcei, Dănuţ Cornoiu şi Iulian Dragomir.
Potrivit legii, preşedintele, vicepreşedintele şi preşedinţii de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sunt numiţi de către preşedintele României, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, dintre judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care au funcţionat la această instanţă cel puţin 2 ani.
Şeful statului nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere menţionate decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.
Numirea se face pe o perioadă de 3 ani, cu posibilitatea reînvestirii o singură dată.