MENIU

CSM a cerut o situaţie cu magistraţii care cumulează pensia cu salariul de la stat

foto: theyeshivaworld.com

Consiliul Superior al Magistraturii a cerut instanţelor şi parchetelor din ţară să semnaleze dacă există situaţii în care magistraţii cumulează pensia cu salariul, după ce Ordonanţa de Urgenţă care interzice acest lucru a intrat în vigoare luni.

Purtătorul de cuvânt al CSM, Cecilia Morariu, a declarat că există opt angajaţi ai aparatului tehnic al Consiliului care primesc şi salariu şi pensie. Este vorba despre două persoane asimilate magistraţilor, doi funcţionari şi patru angajaţi personal contractual.

Potrivit reprezentanţilor CSM, în 2008, CSM nu a mai acceptat reangajarea persoanelor pensionate.

Potrivit OUG adoptate în ultima şedinţă de Guvern, publicată luni în Monitorul Oficial, plata pensiei se suspendă începând cu luna următoare celei în care "beneficiarul unei pensii pentru limită de vârstă realizează venituri din exercitarea unei funcţii remunerate în cadrul autorităţilor şi instituţiilor publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanţare, precum şi în cadrul regiilor autonome, societăţilor şi companiilor naţionale şi societăţilor la care capitalul social este deţinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritorială". 

Printre alte categorii se numără şi cea a judecătorilor şi procurorilor, pentru care plata pensiei de serviciu se suspendă "până la încetarea reîncadrării", iar în termen de 30 de zile de la data suspendării plăţii pensiei, magistraţii sunt obligaţi să restituie indemnizaţia  acordată la pensionare, care este egală cu şapte indemnizaţii de încadrare lunare brute. Nici personalul auxiliar din instanţele judecătoreşi şi din parchete nu mai poate cumula pensia cu funcţiile din instituţiile publice, regiile autonome sau companiile cu capital de stat. Dacă aleg să lucreze la stat, plata pensiei de serviciu se suspendă până la încetarea reîncadrării şi, în 30 de zile de la data suspendării acesteia, trebuie să restituie indemnizaţia primită la pensionare.

În termen de 15 zile de la data publicării OUG, persoanele care cumulează în prezent statutul de pensionar cu cel de salariat la stat trebuie să opteze pentru una dintre cele două calităţi. 

Mai multe articole despre:
magistraţi salariu CSM pensie