MENIU

CRONICA UNEI ZILE NEBUNE: Români buluc la urne, fraude, arestaţi, exit-polluri şi circ

<descriere>

Alegerile prezidenţiale 2009 au scos România din inerţie pentru o zi. REALITATEA.NET v-a oferit în timp real cele mai importante informaţii despre scrutin.

22 noiembrie, primul tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale. Românii au stat, după multă vreme, la coadă pentru a vota, prezenţa la urne depăşind toate aşteptările. Nu au lipsit incidentele, o premieră fiind arestarea a doi bărbaţi acuzaţi de dare de mită electorală.

Internetul a fost motorul care i-a scos din inerţie pe cei care nu erau decişi să meargă la urne. Procentele intermediare ale candidaţilor, tineri care râd de buletinul uitat al lui Becali sau voci care fac apel la raţiune şi acţiune, toate au putut fi observate pe site-uri înainte de rezultatele oficiale ale exit-poll-urilor.

Tensiune maximă la ora 21.00. Băsescu - 32,8%, Geoană - 31,2%, conform exit-poll-ului INSOMAR. Crin Antonescu a scos un scor ceva peste puterea partidului, în jur de 22%, dar insuficient pentru a-l duce în finală. Oprescu s-a prăbuşit cel mai puternic, Kelemen a obţinut cel mai slab scor din istoria UDMR, iar Becali s-a întors în trecut cu cinci ani, în marja de eroare.

O victorie în plus pentru Băsescu a fost validarea referendumului, care a fost votat de peste 50% dintre alegătorii cu drept de vot.

REALITATEA.NET s-a aflat în spatele scenei pentru a oferi cititorilor ce s-a întâmplat în culisele staff-urilor din spatele candidaţilor Băsescu, Geoană, Crin, Oprescu.

În miez de noapte, zvonistica a început să-şi reintre în rol, existând voci care au spus că ar fi existat o întâlnire de taină între PD-L şi PNL la Cotroceni, după ce Crin Antonescu a preluat discursul lui Băsescu în ceea ce priveşte mogulii răi.

Primii doi candidaţi au început deja să curteze votanţii lui Crin Antonescu, Vadim şi Becali au fost responsabili cu show-ul, în timp ce proasta organizare a continuat până în zori. În mai toate judeţele preşedinţii secţiilor au stat la rând ca să predea buletinele de vot, în timp ce oficialii partidelor făceau numărătoarea paralelă şi recitau poezia fraudelor.