Croitoru: În 2008, politica fiscală a echivalat cu dezarmarea unei armate înaintea războiului
Fostul premier desemnat a fost invitatul special al lui Radu Soviani la emisiunea The Money Show. Lucian Croitoru a discutat despre respingerea guvernului propus de domnia sa, despre declaraţiile lui Varujan Vosganian referitoare la responsabilitatea fiscală şi despre respectarea angajamentelor din acordul cu FMI, CE şi Banca Mondială.
"Dacă cineva analizează politica fiscală a anului 2008 îi va fi greu să înţeleagă cum poate vorbi domnul Vosganian despre responsabilitatea fiscală. BNR are întâlniri săptămânale cu Ministerul de Finanţe în care este oferit punctul de vedere al băncii centrale asupra politicii fiscale. Am avertizat încă din 2005 că ne îndreptăm spre criză. În 2008 politica fiscală a echivalat cu dezarmarea unei armate înaintea războiului. Ne-au lăsat cu un deficit foarte mare în loc de un surplus. Încă din 2007 erau clare semnele crizei. Deficitul de 5,5% porneşte de la domnul Vosganian, politica fiscală a anului 2008 a turnat gaz pe foc. Varujan Vosganian nu poate vorbi despre responsabilitate", a declarat Lucian Croitoru.
Referitor la componenţa guvernului propus, Lucian Croitoru a declarat: "Eu am spus de la început că sunt adeptul unui guvern politic, această afirmaţie s-a transformat într-un neadevăr, acela că aş prefera un guvern de tehnocraţi. Este o aberaţie să crezi că într-un moment de criză un guvern poate fi alcătuit numai din tehnocraţi. Asta nu înseamnă că un om politic nu poate fi un tehnocrat. Acest guvern ar fi fost perfect dacă ar fi fost pur politic şi să ştie să apese în mod rapid pe butoane."
Întrebat daca ar mai lua în calcul o nominalizare ca premier sau ministru de Finante, fostul premier desemnat a precizat: "În această clipă consider că misiunea mea s-a încheiat, însa niciodată nu spui niciodată. În acest moment mă atrage foarte mult cariera mea de economist."
"Parlamentul a facut astăzi un lucru bun, s-a angajat să respecte angajamentele cu FMI. Declaraţia că vom respecta angajamentele din acordurile cu FMI, UE şi Banca Mondială anulează implicit viziunile referitoare la creşterea sau scăderea impozitelor pentru că trebuie să ne menţinem în deficit", a mai spus Lucian Croitoru.
În opinia domniei sale finanţarea deficitului este în pericol, "însa nu cred că se va ajunge la neplata de salarii sau pensii, ci la ceva mai periculos, la extinderea arieratelor pe care guvernul le are faţă de diverşi furnizori. Creşterea arieratelor în România este un pericol."