MENIU

Criza economică se simte şi în buzunarele cerşetorilor din Bruxelles

Foto: RTV
Cerşetorii din Bruxelles, afectaţi de criza economică

În vremuri de criză, omul este strâns la pungă. Iar asta o simt pe pielea lor cei plecaţi la cerşit prin Europa. Altădată, făceau lejer câteva sute de euro pe lună doar stând cu mâna întinsă. Acum, chiar dacă trag de acordeon până noaptea, tot nu câştigă mare lucru.

O după-amiază obişnuită în centrul Bruxellesului. Printre sutele de turişti, Mariana stă sprijinită de un gard verde şi agită un pahar. Este nemulţumită, însă până la lăsarea serii înserează şi speră să strângă măcar 50 de euro.

Pe cerşetorii cu buletin de România îi găseşti la tot pasul. S-au adus la Bruxelles unii pe alţii, descoperind pe harta Europei destinaţii mai profitabile decât Spania, Italia sau Franţa. Au parcelele lor trasate şi străzile unde se strâng să adune bani. Stau întinşi pe trotuare, cu pruncii la subraţ sau cu câte un căţel lângă ei ca să stimuleze milostenia. Unii prestează cu acordeonul pe la mese şi scot un ban muncit.

Vasile a aflat în ţară că la Bruxelles oamenii sunt mai generoşi. A venit de căteva săptămâni şi e dezamăgit. Cântă de zile bune şi nu a strâns prea mulţi bani. "Se simte criza, cam cât se simte? Cum să spun eu, cam 60%. Eu câştigam înainte bani frumoşi, acum nu mai câştig. La o luna de zile aveam 400-500 de euro, dar acum nu îi mai iau", a spus Sandu Stoian. Acesta are zece copii şi 15 oraşe la activ în care a cântat cu acordeonul.

Mulţi cerşetori i-au luat exemplul lui Sandu şi s-au reprofilat. Nu mai stau pe jos să cerşească mila trecătorilor. De voie de nevoie au învăţat să cânte la câte un instrument. Iar schimbarea a fost una profitabilă. 

Mai multe articole despre:
Bruxelles cerşetori criză economică