MENIU

Criza economică face ravagii - peste 50 000 de români sunt deja pe listele de disponibilizări

Foto: gandul.info

Situaţie sumbră în economie! Peste 50 000 de români sunt deja pe listele de disponibilizări. Din datele Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă (ANOFM), 641-a de firme au anunţat că vor renunţa la oameni. Printre ele se numără companii mari, precum Inter-agro, Bechtel şi Sometra Copşa Mică.

Domeniile cele mai afectate de criză vor fi şi în lunile următoare construcţiile şi industriile prelucrătoare.

Reprezentanţii Institutului Naţional de Statistică (INS) au stat de vorbă cu aproape 8.000 de manageri. O treime dintre managerii din industria prelucrătoare au preconizat pentru următoarele trei luni, o scădere a volumului producţiei cu 17%.

Scăderea activităţii vine ca urmare a reducerii numărului de comenzi atât pe piaţa internă, cât şi pe cea externă. Administratorii de firme chestionaţi preconizează şi noi concedieri. Până în martie, în industria prelucrătoare ar putea fi disponibilizaţi în jur de 20% din angajaţi.

În construcţii, se înregistrează o scădere cu 26% a contractelor încheiate. Şi în acest domeniu se prognozează reduceri de personal de până la aproape 30 la sută. Singurele domenii în care se anunţă o tendinţă de stabilitate sunt comerţul cu amănuntul şi sectorul de servicii.