Cristian Preda: Bicameralismul se va păstra datorită reprezentării în Parlamentul European
Democrat-liberalul Cristian Preda, fost consilier la Cotroceni, a apreciat că trecerea la Parlament unicameral nu va schimba raportul de forţe între preşedinte şi legislativ.
"Argumentele în favoarea trecerii la un parlament unicameral sunt destul de clare, vom rămâne în logica bicameralismului, în condiţiile în care PE va conta din ce în ce mai mult. Ceea ce reprezintă în mod tradiţional a doua cameră în România, nu mai are sens. Echilibrul puterilor va fi asigurat de Parlamentul naţional în relaţie cu cel european", a comentat Preda anunţul preşedintelui Traian Băsescu. Democrat-liberalul a adăugat că, în prezent, sistemul românesc este de fapt "tricameral", iar electoratul a votat deja de două ori pentru cea de-a treia cameră- PE.
Democrat-liberalul a apreciat că trecerea la Parlament unicameral nu va schimba raportul de forţe între preşedinte şi legislativ, având în vedere că autoritatea legislativă "este în prezent destul de limitată, 90% dintre legile votate din 1990 până acum având ca iniţiator Guvernul "."Sistemul nostru bicameral nu a jucat rolul de cenzor al Executivului şi echilibrare a puterilor. Preşedintele nu va avea un cuvânt în plus în raport cu Parlamentul, faţă de situaţia actuală. De altfel, au fost puţine situaţiile în care cele două Camere au avut un comportament semnificativ diferit, au fost decorative, nu au existat conflicte între cele două Camere asupra legilor, s-au certat parlamentarii doar pe holuri", a mai spus Preda.
Preşedintele Traian Băsescu propune organizarea unui referendum, la data alegerilor prezidenţiale, pentru a consulta populaţia în legătură cu reducerea Parlamentului la o singură cameră, care să aibă maximum 300 de parlamentari. Preşedintele propune ca referendumul să se desfăşoare odată cu alegerile prezidenţiale, pentru a reduce costurile unui astfel de demers.
Mai multe articole despre:
România
Traian Băsescu
vot
referendum
PE
bicameral
Cristian Preda
unicameral