MENIU

Cristian Mungiu speră să prezinte "Amintiri din Epoca de Aur" în cinematografe din toamnă

Foto: REALITATEA.NET

Producătorul filmului "Amintiri din Epoca de Aur", Cristian Mungiu, a declarat la Cluj că speră ca filmul să intre în cinematografele din ţară începând cu lunile septembrie-octombrie. Potrivit cineastului român filmul va fi prezentat, din motive tehnice, în două părţi, însă ele vor rula consecutiv, pentru ca publicul să aibă ocazia să vadă toate cele şase poveşti.

"Cred că o să îi dăm drumul ca două filme din raţiuni tehnice: e prea lung. În România încerc să îi dau drumul ca două filme, care vor rula în acelaşi timp, pentru că nu putem avea un singur spectacol de 160 de minute şi voi încerca să promovez conceptul inovator ca filmul care are continuarea la ora 7. Adică dacă ai văzut prima parte la ora 5 şi îşi place, poţi să îţi cumperi bilet şi la partea a doua", a spus Mungiu, adăugând că nu poate spune dacă ambele părţi vor fi lansate în cinematografe în aceeaşi zi, însă cu siguranţă cele două lansări nu vor fi foarte depărtate. 

Referitor la data lansării, Mungiu a spus că a ales perioada septembrie-octombrie pentru ca filmul să beneficieze de o amplă campanie de promovare.

"Probabil că le vom lansa undeva în septembrie-octombrie. Am avut o tentativă de a le lansa acum imediat. Am avut o discuţie cu cinematografele am constatat că la cinematograful Studio, de exemplu, au o medie de 8 spectatori pe spectacol şi ca atare am decis că o să încerc să fac o campanie de aducere la cunoştinţă a publicului mai susţinută, pentru că tot am avut senzaţia că avem puţin public în România la film, dar nu am ajuns la fundul sacului. În curând nu o să mai fie nimeni în săli, în afară de multiplexuri", a spus cineastul, adăugând că "Amintiri din Apoca de Aur" va mai deschide mai multe festivaluri din România.  

Potrivit lui Crisian Mungiu, după Festivalul de la Cannes, filmul "Amintiri din Epoca de Aur" s-a vândut în 25 de ţări şi pe lângă cele şase legende urbane filmate, mai există câteva proiecte scrise care vor fi prezentate, probabil în cursul campaniei de promovare a filmului.   

"Poveşti de tipul ăsta mai sunt. Ca să le filmăm pe astea 6 am scris cred că 8 sau 9. Mai sunt cel puţin două, trei poveşti deja scrise. Mă gândeam că în perioada de promovare a filmului mi-ar face plăcere să facem un concurs de legende urbane din perioada aceea, sunt câteva foarte simpatice, nu neapărat bune de transformat în film, dar foarte simpatice", a precizat cineastul.

Cât despre Festivalul de la Cannes, Mungiu a spus că cel mai mare compliment pe care l-a primit filmul a fost când i s-a spus că nu reiese care filmuleţ din cele şase îi aparţine.  "Vă mărturisesc un lucru: în momentul în care mi s-a cerut să arăt filmul celor de la Cannes, cel mai bun compliment care mi s-a făcut este că nu au ştiut care episoade sunt regizate de mine şi care sunt regizate de ceilalţi şi mi-au zis atunci nici nu mai contează. Eu nu l-am trimis la Cannes, ei mi-au cerut filmul. E un film făcut de mine cu nişte prieteni, nu e un film de festival, e un film de public", a afirmat Mungiu.

Legat de producţia filmului, regizorul român a spus că aceasta a durat doi ani de zile, iar locaţiile au fost destul de greu de găsit, în special în cazul scenei cu ferma de găini.

De asemenea, Cristian Mungiu a spus că este curios cum va reacţiona publicul din România la o comedie şi dacă merită să investeşti, în calitate de cineast român, energie în a face filme de public.  "Îmi doresc foarte mult să văd cumva reacţiona publicul din România la o comedie. Nu ştiu dacă s-au mai făcut comedii în România de nişte ani de zile. Îmi doresc foarte tare să încerc să aduc public. Nu o să fac o caravană ca data trecută, dar o să încerc să avem cât mai multe proiecţii inclusiv în locurile unde nu mai e cinematograf. Mi s-a reproşat din când în când că facem aceste filme grozave pentru festivaluri dar ele când le duci la Bârlad sau la Zalău, sunt cam plicticoase pentru public, pentru că limbajul ăla de festival e una şi ce vrea să vadă un spectator mediu care se uită în principal la filme americane şi înţelege cinematograful ca entertainment, e cu totul altceva. Şi atunci am venit cu proiectul acesta încercând să vedem dacă are rost să investim timp în filme de public, într-o ţară în care nu mai e public şi o să avem un răspuns până la sfârşitul anului", a spus Mungiu.   

El respinge acuzaţiile că ar strica imaginea României cu filmele sale. Mungiu, care a abordat în acest film şase legende urbane din perioada comunismului, la modul comic, susţine că şi după regizarea filmului "4 luni, 3 săptămâni şi două zile", care a câştigate Palme d'Or-ul la Festivalul de la Cannes în 2008, tot acestea au fost acuzaţiile.

Cineastul a afirmat că Ministerul Turismului ar trebui să îl recompenseze pentru modul frumos în care a prezentat cadrul natural.

"Nu pot să fiu de acord că am stricat imaginea României. Mi s-a spus asta la fiecare film, m-am obişnuit. Nu văd prin ce, dimpotrivă, cred că Ministerul Turismului trebuie să îmi dea un premiu pentru cum arată natura în acest film, sunt câteva cadre pe care le putem băga în spotul de ţară al României, arată foarte bine. Şi în plus, ne referim la epoca dinainte... cu filmul dinainte (n.red. - 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile) şi cu ăsta stric imaginea... eu sper că împreună, dimpotrivă, alcătuiesc un tablou mult mai echilibrat al perioadei dinainte şi al modurilor diferite în care ne putem referi la ea", a afirmat regizorul.

Mungiu a fost prezent sâmbătă la o conferinţă de presă despre filmul "Amintiri din Epoca de Aur" care a fost prezentat integral vineri în cadrul Galei de deschidere a TIFF.