MENIU

Crin Antonescu: Preşedintele se poate juca de-a guvernul în curtea Palatului Cotroceni

foto: NewsIN
Antonescu: Guvernul Johannis nu va avea oameni desemnaţi de partide

Crin Antonescu, liderul PNL, spune că partidul său nu ar accepta altă nominalizare în afară de Johannis care în opinia sa este "o propunere rezonabilă". Liberalul a anunţat că orice altă propunere de premier venită de la Cotroceni nu va primi vreun vot din partea grupului parlamentar pe care îl reprezintă.

Crin Antonescu, preşedintele PNL, a spus că preşedintele Băsescu a avut doar cuvinte bune despre Klaus Johannis la întâlnirea de miercuri.

"Preşedintele poate spune orice, dar noi avem o Constituţie şi nu se poate trece peste. Majoritatea într-un Paralemnt este formată din partidele şi grupurile politice", a spus Antonescu care a menţionat că partidul său nu "este dispus să se comporte după cum vrea preşedintele "după cât e de binedispus de dimineaţă, cupă ce chef are şi după ce mai inventează". 

"Preşedintele trebuie să înţeleagă că ţine în loc o ţară întreagă şi îşi bate joc de o ţară întreagă. Nu avem timp de jocuri politice. Această majoritate nu i-a propus preşedintelui un prim-ministru politic. Ce făcea dacă această majoritate mă propunea pe mine premier sau pe domnul Geoană sau pe domnul Voiculescu? Atunci ţipa ca din gură de şarpe. Cred ca i-am dat o soluţie rezonabilă", a întrebat liderul liberal.

Antonescu l-a avertizat pe şeful statului că nu va primi "niciun vot de la grupul liberal pentru o altă nominalizare" şi că liberalii vor sesiza Curtea Constituţională. În plus, Antonescu a cerut convocarea unei şedinţe a celor două camere ale Parlamentului pentru a discuta situaţia în care preşedintele Traian Băsescu nu ar fi de acord cu propunerea de premier avansată de PSD+PC-PNL-UDMR şi minorităţi.

Antonescu a spus că nu merge până la dizolvarea Parlamentului cu susţinerea, ci până la  "manifestarea drepturilor pe care le avem ca partid, conform Constituţiei". În opinia sa, acest lucru "nu este o nenorocire, căci există alegeri anticipate în democraţie". Antonescu a spus că anticipatele ar putea avantaja PNL. Dar a reamintit că dacă va deveni preşedinte viitorul guvern s-ar forma în jurul lui Klaus Johannis.

În opinia lui Antonescu prioritară este existenţa unui guvern în România, dar respinge ideea unui guvern de uniune naţională.

"Singurul cenzor prin investire şi prin moţiune de cenzură este Parlamentul. Parlamentul decide ce guvern trece şi ce guvern nu trece. Domnul preşedinte se poate juca în curtea Palatului Cotroceni de-a guvernul. A avut posibilitatea să se joace şi şi-a bătut joc de România vreme de nouă luni punându-şi domnii Boci şi doamnele Udre miniştrii. E în regulă. Dar nu ne poate obliga pe toţi să facem ce vrea domnia sa", a declarat liderul liberal.

Despre durata mandatului lui Johannis, Antonescu a spus "un guvern atunci când este stabilit nu i se ărecizează durata. Momentul prezidenţialelor va genera o reevaluare a situaţiei politice, dar asta nu a însemnat că Johannis va fi destituit".

"E o chestiune de abuz în faţa întregii ţări. Johannis e bun, voi aveţi majoritatea. Nu îl pun, pentru că nu îl pun eu  şi nu l-a pus PD-L-ul", a comentat Antonescu refuzul momentan de a-l numi pe Johannis premier. 

"Noi nu suntem jucăriile domnului Băsescu să ne ceară să atăm într-o mână, să venim cu bască, să venim fără bască. E un acord politic clar cunoscut de opinia publică şi dacă domnului preşedinte nu îi e de ajuns să fie sănătos!", a exclamat preşedintele PNL vorbim de scrisoarea Opoziţiei de miercuri prin crae era exprimată susţinerea faţă de Johannis.