MENIU

Crescătoriile de porci nu pot fi incriminate pentru epidemia de gripă la oameni în Mexic

Foto: cbc.ca

Crescătoriile de porci nu sunt, până la proba contrarie, responsabile pentru epidemia de gripă porcină, care îşi are originile în Mexic, a declarat directorul general al Oficiului internaţional pentru epizootii, Bernard Vallat.

Întrebat care este originea virusului acestei gripe, el a răspuns: "Ne aflăm în faţa unui cocteil creat de recombinarea a diverse tipuri de virusuri de origine porcină, aviară şi umană. Am reuşit să reconstituim originea acestor familii: tulpina aviară este de origine americană, iar dintre cele două tulpine porcine, una este de origine americană, iar cealaltă ar fi asiatică. Tulpina umană este americană".

"Recombinarea a avut loc probabil pe continentul american, dar nu avem dovada că acest virus, care circulă de la om la om, are într-adevăr o origine animală cunoscută", a explicat oficialul. În Mexic, cazurile au apărut la oraş şi nu sunt legate de contacte între animal şi om.

Primele declaraţii pe tema acestei boli cu originea în Mexic indică o gripă porcină. Suntem în discuţii cu OMS pentru a vedea care ar fi denumirea cea mai potrivită pentru această gripă, a mai spus Vallat. Întrebat dacă ar trebui limitat comerţul internaţional cu porci şi carne de porc, oficialul a declarat: "Ar fi nedrept să penalizăm producătorii de carne de porc şi fermierii, care se bazează pe producţia lor pentru a trăi, comunicând un risc care nu este dovedit".