MENIU

Creditul extern necesar României va fi însoţit de un plan anticriză, au hotărât liderii Coaliţiei

Foto: bistrita

Protejarea intereselor economice ale populaţiei, absorbţia fondurilor UE, finanţarea investiţiilor prevăzute în bugetul de stat şi proiecţia bugetară multianuală vor fi luate în calcul în cadrul oricăror discuţii pe tema contractării unui împrumut extern, au stabilit joi liderii coaliţiei.

Vicepreşedintele PDL, Adriean Videanu, a declarat la finalul şedinţei coaliţiei că liderii PDL şi PSD au stabilit componenţa unei comisii interministeriale de negociere, care va discuta pachetul de măsuri care trebuie adoptat. 

"Am stabilit şi pachetul de măsuri pe care coaliţia îl are în vedere în orice discuţie potenţială. Acesta se referă în primul rând la protejarea intereselor economice ale populaţiei şi asigurarea resurselor suficiente pentru realizarea investiţiilor prevăzute în bugetul de stat. De asemenea, trebuie precizat că avem în vedere ca prioritate zero absorbţia fondurilor europene şi o proiecţie bugetară multianuală, astfel încât să putem asigura o perspectivă asupra evoluţiei economice în următorii trei - patru ani", a declarat Videanu.

Videanu a mai spus că ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea i-a informat pe liderii celor două partide asupra necesarului de finanţare externă de care are nevoie România în acest moment, dar a refuzat să facă publice datele prezentate de Pogea.

El a precizat că banii vor proveni de la CE, de la bănci şi de la FMI. Potrivit lui Videanu, ministrul Finanţelor i-a mai informat de membrii coaliţiei despre discuţiile exploratorii pe care autorităţile de la Bucureşti le au cu reprezentanţii CE, ai Băncii Mondiale, Băncii Central Europene şi ai FMI.