MENIU

Crâmpeie din Revoluţie vor fi recreate la Timişoara, după 20 de ani

Revoluţia de la Timişoara
Revoluţia de la Timişoara

În 17 decembrie va fi zi de doliu la Timişoara, iar în 18 decembrie seara, dupa ce orchestrele reunite ale Filarmonicii şi Operei vor susţine reprezentaţia „Messa da Requiem”, de Giuseppe Verdi, un elicopter va survola Piaţa Victoriei şi va răspândi manifeste.


Timişoara comemorează a 20 de ani de la Revoluţia din Decembrie 1989 printr-un şir lung de evenimente. Expoziţii, pelerinaje, dezbateri cu invitaţi speciali, poezie, manifeste aruncate din elicopter, un tramvai cu imagini de la Revoluţie, concerte, făclii şi candele aprinse în memoria celor care au pierit sub gloanţe strigând "Libertate!" şi "Jos comunismul!"

„La 20 de ani de la Revoluţie există o generaţie care nu a cunoscut Revoluţia în direct şi acestor tineri le-a parvenit filtrată. Astfel, proiectul nostru li se adresează tinerilor artişti”, a declarat Sorina Jecza, directorul Fundaţiei Interart Triade.

Între 10 şi 14 decembrie, membrii Asociaţiei Luptătorilor Timişoreni Arestati în Revoluţie (ALTAR) distribuie prin şcoli CD-uri cu fotografii şi filmări realizate în timpul acelor zile, precum şi pliante despre însemnătatea evenimentului, scrie agenda.ro.

În 14 decembrie, de la ora 13, la sediul ALTAR din Piaţa Traian va avea loc lansarea CD-ului aniversar „După 20 de ani” în memoria celor căzuţi în lupta pentru libertate.

Evenimentul este organizat de municipalitatea timişoreană. Spectacolul în aer liber din 17 decembrie va avea şapte părţi. Pe panourile, care vor fi amplasate în stânga şi în dreapta Operei Române, vor fi proiectate imagini din Revoluţia din 1989. Pe scenă vor urca o sută de muzicieni şi aproape 90 de corişti de la Filarmonica Banatul. Nici artiştii de la Opera din Timişoara nu vor lipsi de la concert. Autorităţile locale au alocat o sută de mii de lei pentru organizarea tuturor evenimentelor dedicate împlinirii a 20 de ani de la Revoluţie.