MENIU

Cotidianul România Liberă va fi dat în judecată de o parte dintre angajaţii disponibilizaţi

Foto: ghidwww.ro

Mai multi jurnalişti disponibilizaţi de cotidianul România Liberă înainte de Paşte vor da în judecată conducerea ziarului pentru nerespectarea drepturile contractuale, considerând că nu au existat criterii profesionale la selectarea celor care au fost eliberaţi din funcţie, susţin surse din media.

"Înainte de a li se decide soarta, angajaţii care au fost aleşi de către redactorul-şef Dan Turturică, după criterii necunoscute, au fost chemaţi la departamentul de Resurse umane şi li s-a comunicat că au două posibilităţi: fie acceptă să li se treacă pe drepturi de autor cea mai mare parte din banii de pe cartea de muncă, fie vor fi disponibilizaţi. Rezultatul acestui fapt a fost evident: doisprezece angajaţi de la România liberă au fost disponibilizaţi din motive neimputabile, la începutul acestei luni", a declarat, pentru NewsIn, Tiberiu Lovin, fost jurnalist de investigaţie la România Liberă.

Potrivit surselor citate, unii dintre angajaţii chemaţi atunci la Resurse umane au primit, din partea conducerii ziarului, oferte de salarii mai mari, cu condiţia ca acestea să le fie plătite ca drepturi de autor, iar pe cartea de muncă să aibă înregistrată suma de 900 de lei. 

Reprezentantul sindicatului jurnaliştilor de la România Liberă, Romulus Cristea, spune că el a fost înştiinţat oficial cu privire la trei disponibilizări şi o demisie, cea a lui Radu Buşneag, fostul şef de la online. Dintre cei trei disponibilizaţi, fosta şefă de la secţia Politic, Simona Popescu, a fost singura care a semnat încheierea contractului de muncă cu acordul părţilor, susţine Cristea."Zvonul care circulă acum prin presă, conform căruia de la România Liberă ar fi fost disponibilizaţi 20 de jurnalişti, este o aberaţie", mai spune Romulus Cristea, care a recunoscut, însă, că sindicatul a fost înştiintat de disponibilizările făcute după ce acestea s-au petrecut, şi nu înainte, aşa cum ar fi trebuit. 

Preşedintele Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, spune că nu a primit nicio sesizare oficială despre condiţiile în care au fost disponibilizaţi angajaţii în discuţie. "Dacă disponibilizările s-au produs în acest mod, a fost vorba despre un abuz, s-a comis o ilegalitate, pentru că orice diminuare a salariului se face cu acordul ambelor părţi. Legea spune că orice tranzacţie ce urmăreşte diminuarea unor drepturi este lovită de nulitate absolută. Dacă dintre cei care au fost nevoiţi să plece de la România Liberă sunt şi persoane care nu au semnat cu acordul părţilor, aceştia îl pot da în judecată pe angajator şi, dacă vor câştiga procesul, angajatorul va fi obligat să-i reangajeze şi să le plătească retroactiv toate drepturile", consideră Godinac. 

Tiberiu Lovin menţionează, într-un articol publicat pe blogul său, cazul jurnalistului Mihnea Petru Pârvu, concediat de România Liberă în noiembrie 2007, care a câştigat un proces împotriva ziarului. Conducerea cotidianului care a fost acţionat în instanţă a fost nevoită să-i plătească fostului angajat aproximativ 47.800 de lei, bani care au reprezentat toate drepturile din urmă, dintre care 7.800 de lei a fost doar valoarea bonurilor de masă, reiese din articolul lui Tiberiu Lovin.

Surse din media susţin că şi alţi jurnalişti de la România Liberă sunt vizaţi, în prezent, de măsuri similare celor care au dus la restructurarea de la începutul lunii. Întrebat despre un posibil nou val de disponibilizări la cotidianul pe care îl conduce, redactorul-şef Dan Turturică a infirmat aceste informaţii. La începutul lunii aprilie, Turturică nu a vrut să comenteze informaţiile potrivit cărora mai mulţi jurnalişti urmau să fie daţi afară.

Acţionarul majoritar la România Liberă este omul de afaceri Dan Grigore Adamescu. Acesta este acţionar principal şi la compania Astra Asigurări, dar şi la Unirea Shopping Center Bucureşti, ambele controlate prin intermediul grupului Nova Trade S.A..