MENIU

Cotidianul: Criza, ziua a treia: PSD s-a baricadat în Palatul Victoria

Foto: Cotidianul

Guvern bicolor sau poate unul în care să fie cooptaţi şi tehnocraţi. Sunt doar două din variantele prezentate în presa de astăzi şi la care democrat liberalii pot apela în situaţia în care PSD va decide să iasă de la guvernare.

"Criza, ziua a treia: PSD s-a baricadat în Palatul Victoria" titrează Cotidianul. Jurnaliştii scriu că Miniştrii PSD şi PDL au mimat miercuri normalitatea în debutul şedinţei de guvern, ca şi cum nimic nu s-ar fi întâmplat în ulti­mele zile.

Adevărul scrie că şeful statului ar putea încerca să amâne o săptămână semnarea documentului de revocare a ministrului Nica şi, implicit, retragerea PSD de la guvernare. Rezultatul: miniştrii PDL vor fi numiţi interimar pe 7 sau 8 octombrie, astfel încât interimatul să expire chiar în ziua primului tur al alegerilor prezidenţiale. Adevărul scrie că în această variantă, ar fi puţin probabil ca echipa guvernamentală să mai aibă nevoie de votul Parlamentului, pe care PD-L ar dori să-l evite.

Cât despre alianţe, Gândul scrie că Uniunea Maghiarilor nu ar vrea să intre la guvernare, însă ar fi dispusă să susţină un guvern monocolor în schimbul unor fonduri alocate administraţiilor locale. Jurnaliştii spun că UDMR ar fi refuzat încă de luni ofertele PD-L. Motivul, scrie Gândul, udemeriştii nu ar vrea să-şi asume ultima parte a guvernării Boc. Democrat liberalii le-ar fi propus udemeriştilor printre altele, Ministerul Dezvoltării Regionale şi pe cel al Comunicaţiilor, la care s-ar fi adăugat cel al Mediului.

Evenimentul Zilei
titrează "Guvernul Boc 2, cu UDMR şi tehnocraţii lui Băsescu". Ziariştii scriu că democrat liberalii negociază să coopteze în noul guvern şi o serie de aşa-zişi tehnocraţi, apropiaţi preşedintelui Traian Băsescu. La Sănătate, în cărţi s-ar afla la Virgil Păunescu, actualului consilier prezidenţial, la Agricultură - Dacian Cioloş, în timp ce la Educaţie - Andrei Marga.