MENIU

Cotidianul: Comentatorul Ion Ghiţulescu îşi aminteşte cum a transmis în direct la radio aselenizarea

Foto: srr.ro

Radioul public a realizat cinci transmisii directe de câte o oră cu cele mai importante momente ale misiunii Apollo 11.

"Este piciorul lui Armstrong care coboară în acest moment pe scara modulului lunar. Primul pas, al doilea pas... a păşit în afara modului şi se pare că în acest moment se află pe Lună. Primul pământean, pe solul lunar!”, exclama acum 40 de ani, pe la 5 dimineaţa, Ion Ghiţulescu, o transmisie mai mult decât surpinzătoare dat fiind că preaslăvea o victorie a SUA în faţa URSS.

“Am fost singura radioteleviziune din ţările socialiste care a avut transmisiune în direct cu misiunea Apollo 11. Celelalte ţări din blocul comunist au dat doar ştiri”, a povestit pentru Cotidianul.ro Ion Ghiţulescu cum a transmis în direct la radio momentele cruciale din misiunea Apollo 11.

“Primul pas al omului pe Lună a fost cam pe la ora 4 şi 56 de minute, ora României, moment pe care l-am transmis în direct, după ce în seara de dinainte, pe la zece, am transmis aselenizarea”, rememorează Ion Ghiţulescu. Radioul public a avut, spune el, cinci transmisii directe de câte o oră. Acestea au surprins momentele esenţiele din expediţa Apollo 11 din 1969: desprinderea modulului lunar de Apollo, aselenizarea, primul pas al omului pe Lună, plecarea de pe Lună şi ultimul moment - amerizarea în Pacific.

Comentatorul radio crede că faptul că evenimentul se petrecea "la un an după ce am avut pentru prima oară posibilitatea de a vorbi liber la radio, cu ocazia invadării Cehoslovaciei de către trupele Pactului de la Varşovia”, a contat extrem de mult în posibilitatea transmisiei live. Privind în urmă spre transmisiunile sale radio, Ion Ghiţulescu afirmă că, la nivel de intensitate emoţională, doar meciul România-Argentina din 1994 ar putea concura cu aselenizarea. “A fost chestiune epocală”, apreciază el.

“Puţină lume avea televizoare, aşa că am avut o audienţă mai mare, deşi la televizor evenimentul era comentat de două personalităţi extraordinare, Andrei Bacalu şi Tudor Vornicu”, îşi aminteşte jurnalistul.

Mai multe amănunte şi înregistrări audio ale transmisiei pe Cotidianul
Mai multe articole despre:
SUA lună URSS aselenizare Apollo 11