MENIU

Costi Rogozanu: Cine e totuşi de urmărit în caz că ai chef de teme religioase

Foto: rogozanu.blog.cotidianul.ro

Am tot citit textele unor teologi sau simpli credincioşi sau profeţi falşi în zilele astea. Ştiţi probabil că religia nu mă interesează decît strict cultural şi militez destul de des împotriva agresivităţii BOR-ului. Asta nu înseamnă că nu mi-am păstrat curiozitatea pentru eventuale voci raţionale sau provocatoare din zona religioasă. Nonconformismul lipseşte încă. Raţionalul însă e prezent.

Voi recomanda două locuri unde puteţi găsi texte despre credinţă sau cu preocupări religioase scrise cu bună credinţă. O fac pentru că m-am săturat de discursuri a la Dan Puric, amatorism teologal-literar prezentat cu artificii vulgului snobo-religios. Astfel de explozii cu pretenţii culte îmi par extrem de periculoase atunci cînd nu sînt infinit de comice.

Aşa că prefer fie un tip care îşi declară onest credinţa şi încearcă să-şi transfere obsesiile în limbaj cotidian, ne-sacru. E vorba despre Mihnea Măruţă cu un blog şi cu nerv jurnalistic, şi cu multe alte chestiuni mişto pe lîngă “teme religioase”. O întrebare de ultrabunsimţ am citit chiar zilele trecute: de ce nu e ortodoxia o temă importantă în cinematografia estului?

 

Citeşte mai mult 

Mai multe articole despre:
BOR creştinism ortodoxie Mihnea Măruţă