Cornea: Renunţăm la proteste numai în condiţiile unei renegocieri reale a grilei de salarizare
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, Aurel Cornea, a declarat, că protestele faţă de Legea unică a salarizării vor înceta numai în condiţiile unei renegocieri reale a grilei de salarizare, şi nu ale unui \"monolog\" al guvernului pe acest subiect.
"Ne dorim cu toţii pacea socială şi suntem dispuşi să încetăm protestele, însă nu mai putem accepta monologul de până acum al Executivului cu privire la Legea unică a salarizării. Acest act normativ s-a dat fără o negociere reală şi fără respectarea unor principii asumate inclusiv de către guvernanţi. Practic, pentru cei din învăţământ, grila este mai aplatizată decât în prezent, un singur exemplu fiind acela că există categorii de profesori care, după 20 de ani vechime, vor câştiga doar un milion de lei în plus. Am recepţionat invitaţia guvernului de a lucra la refacerea grilei de salarizare, putem lucra la asta zi şi noapte. Fără o nouă grilă, însă, nu vom renunţa la proteste", a spus Cornea.
Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, la rândul său, că sindicaliştii vor lua în considerare încetarea protestelor numai dacă Executivul va da semnale clare cu privire la rezolvarea revendicărilor legate de grila de salarizare şi de disponibilizări. "Până când guvernanţii nu vor începe concret să rezolve problemele, nu vom opri protestele", a spus Petcu.
Liderul Sanitas a comentat şi afirmaţia de luni a premierului Emil Boc, potrivit căreia continuarea grevelor poate pune în pericol ceea ce înseamnă stabilitate şi aducerea resurselor la bugetul de stat pentru plata obligaţiilor sociale. "Noi protestăm, iar Guvernul încearcă să ne descurajeze prin astfel de mesaje. Este vorba şi despre un război al nervilor, în aceeastă perioadă", a spus Petcu.
Premierul Emil Boc a făcut, luni, un apel către sindicate să continue discuţiile pentru "perfecţionarea" Legii salarizării şi a declarat că, deşi este un drept legal, greva generală poate pune în pericol plata salariilor. Boc a spus că nu există, în acest moment, un motiv legal legat de diminuarea veniturilor salariale care să determine o grevă generală.
Premierul a mai precizat că, în prezent, există resurse pentru plata salariilor şi a pensiilor.
Potrivit calendarului anunţat al protestelor bugetarilor, greva generală de luni va fi urmată, miercuri, de un miting şi un marş organizate în Capitală. Preşedintele FSLI anticipează că la protestul de peste două zile vor participa între 15.000 şi 18.000 de reprezentanţi ai principalelor centre sindicale.