MENIU

Copenhaga pe bicicleta – drum cu prioritate

Copenhaga, capitala bicicletelor/Foto: Green Report

Pentru un bucureştean obişnuit să se ferească de bolizii nervoşi inclusiv pe trotuar, spectacolul fascinant al străzilor daneze înţesate de biciclete rămâne pe retină ca un film SF al unei lumi perfecte.

Cine-a zis că Amsterdamul este capitala bicicletelor înseamnă că n-a ajuns niciodată la Copenhaga. Capitala daneză pare să fi fost gândită de cel mai înrăit biciclist din lume, care a decretat că cetăţenii care se deplasează pe două roţi trebuie respectaţi mai ceva ca vacile sfinte din India.

Dar pentru că uneori impresiile pot fi înşelătoare, cel mai bine ar fi să aflaţi câteva cifre oficiale, care ar face să crape de ciudă orice biciclist al planetei. 350 de kilometri de piste deja construite! Ca să vă faceţi o idee, aceeaşi distanţă desparte Bucureştiul de Piatra Neamţ. Şi asta nu e tot! Să nu uităm de cei 70 de kilometri de piste aflate în curs de amenajare, care cresc pe măsura ce dai la pedală.

Dovada că statisticile oficiale ale oraşului consemnează ceea ce pentru un român este greu de conceput: 37% dintre locuitori se deplasează cu bicicleta la locul de muncă sau la şcoală. Iar asta se simte din plin, pentru că în Copenhaga vezi mai multe ambuteiaje de biciclete decât coloane de maşini la semafor. Raportul se păstrează şi în faţa blocurilor, unde rastelurile de biciclete sunt mai pline decât parcările de maşini.

Citeşte mai mult pe Green Report.