MENIU

Contractul dintre ANRM şi firma Sterling ar putea fi atacat de Guvern, a anunţat Iulian Iancu

Codruţ Şereş: Toate contractele de concesiune sunt secretizate
foto: Wikipedia
Iulian Iancu: Contractul este în perfectă legalitate

Contractul încheiat între Agenţia Naţională de Resurse Minerale şi Sterling este "în totalitate în perfectă legalitate", a declarat Iulian Iancu. Deputatul a mai anunţat că guvernul României, prin intermediul Corpului de control, face o analiză a posibilităţilor de atacare a contractului şi anexelor.

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a atras atenţia că primul pas spre concesiune a fost făcut odată cu modificarea legii petrolului şi a minelor în octombrie 2008.

"În acest moment statul este prejudiciat cu 55%, în condiţiile în care ar fi avut şansa să înlocuiască Agenţia Naţională de Resurse Minerale cu Romgazul şi să îşi construiască o societate mixtă care să fi adus statului român 55% plus taxele aferente. În acest moment avem doar redevenţă şi taxe, iar dacă vrem gaze va trebui să le plătim la preţul zilei. Din punct de vedere legal au făcut în aşa fel încât să fie în totalitate în perfectă legalitate", a spus Iancu. Acesta a atras atenţia că ordonanţa de urgenţă prin care se modifica legea minelor a trecut prin Parlament în timp ce HG prin care se treceau în concesiune cele două perimetre nu a fost supusă acordului parlamentarilor şi de aceea nu s-a ştiut de ea. 

"Nimeni nu a putut să ia în calcul că această situaţie va dăuna interesului naţional. Corpul de control al Guvernului face acum o analiză a posibilităţilor de atacare a contractului şi anexelor. Fără o astfel de hotărâre a guvernului nicio firmă nu ar fi putut beneficia de astfel de drepturi", a mai spus Iancu.

Codruţ Şereş, fostul ministru al Economiei, a declarat pentru Realitatea TV că toate contractele de concesiune sunt secrete.

"Toate contractele de concesiune sunt secretizate. În schimb, ar trebui verificat dacă este vorba de o extindere de perimetru sau de o explorare a zonei determinate de contract, adică un perimetru mai vechi. Dacă e vorba de o extindere a perimetrului trebuia făcută o licitaţie, dacă e vorba de un perimetru mai vechi, atunci putem vorbi de o anumită coerenţă", a afirmat Şereş.

Deputatul PNL, Relu Fenechiu, apără guvernul Tăriceanu spunând că trebuie văzut dacă anexele au fost secretizate pentru că cineva a dorit acest lucru. "Nu sunt apărătorul unuia care a vândut petrolul din Marea Neagră, mai ales că acest platou are gaze pentru a acoperit nevoile României o bună bucată de timp", a mai spus acesta.  

Mai multe articole despre:
gaze contract Insula Şerpilor Sterling Resources