MENIU

Constantinescu: Dau un ultimatum ca această Coaliţie să se păstreze aşa cum este ea, contra naturii

Foto: Realitatea.net
E. Constantinescu: Băsescu vorbeşte ca să fie băgat în seamă. Este un om care face show-uri la televizor

"Dau un ultimatum ca această Coaliţie să se păstreze aşa cum este ea, contra naturii, cel puţin până la alegerile prezidenţiale, şi să lucreze în folosul ţării, asumându-şi măsuri dificile şi asumându-şi, de la început, plata unui preţ politic", a spus, sâmbătă, la Realitatea TV, Emil Constantinescu. Atacul fostului preşedinte l-a vizat, în mod special, pe Traian Băsescu, despre care a spus că "nici haosul nu-l mai organizează bine".

În opinia fostului şef al statului din perioada 1996-2000, România trece, în prezent, nu atât print-o criză politică, ci printr-o criză morală.

"Încă de la alegerile din 2005 am averizat asupra crizei morale, care s-a văzut, mai întâi, la nivelul conducerii, şi s-a extins, mai apoi, la nivelul societăţii", a spus Emil Constantinescu, adăugând că, în moment de criză, nu numai ce se întâmplă în plan economic, politic, social contează, ci şi ce se întâmplă în plan moral.

"Politicienilor români le lipseşte sentimentul datoriei", acuză fostul şef al statului. "N-au învăţat sentimentul datoriei. Ce se întâmplă acum pare halucinant şi lumea nu înţelege de ce", a avertizat Constantinescu.

Mai mult, Constantinescu crede că singura vină pentru care nu există o bună administrare o poartă Traian Băsescu. "În aceste momente de criză, preşedintele devine important. Rolul său devine primordial", a spus Constantinescu.

"Preşedintele ar fi trebuit ca, în perioada în care ne-am integrat în Uniunea Europeană, să construiască din societatea civilă un proiect politic pentru România, în noua sa situaţie. Trebuia să aibă o viziune din care să decurgă strategia pe termen lung, din strategie trebuia să decurgă un set de politici publice pe patru ani, din care trebuia să decurgă măsurile curente", a explicat fostul şef al statului.

"În România, impresia este de haos organizat, dar nici cel puţin haosul nu-l mai organizeză bine", conchide Constantinescu.

Cât despre recenta apariţie a lui Traian Băsescu la postul public de radio şi declaraţiile în urma cărora întreaga clasă politică pare că a luat foc, fostul şef al statului a atras atenţia că această implicare de care a dat dovadă Băsescu nu este deloc recomandată ca venind din partea unui preşedinte. Mai mult, prin apariţiie sale la posturile de radio şi la televiziune, Băsescu nu face altceva decât "să facă show".

"Preşedintele greşeşte că se implică atât de mult. El vorbeşte de 50 sau de 100 de ori mai mult decât toţi ceilalţi preşedinţi din UE. El vorbeşte ca să fie băgat în seamă. Este un om care face show-uri la televizor. Preşedintele trebuie să intervină, într-adevăr, cu discreţie, dar este cu totul aberant ca preşedintele să apară la televizor sau la radio şi să anunţe nişte măsuri pe care primul ministru le află de la radio sau de la televizor. În momentul în care primul ministru şi şeful statului ajung la această comunicare, impresia este de show la televizor. Şi s-a şi găsit perechea pentru că primul ministru, în mod evident, el însuşi arată lipsă de autoritate. Un om care are o autoritate reală vorbeşte calm. Un om care are autoritate poate să stea oriunde la o masă, vorbeşte rar, dar când vorbeşte spune ceva", a explicat Emil Constantinescu.

Discursul politic al premierului Emil Boc se pare că i-a atras atenţia în mod deosebit fostului şef al statului. "Am fost stupefiat urmărind cum vorbeşte premierul. Nu am mai vazut pe nimeni vorbind aşa... Se înfoaie... Este un spectacol de prost gust", a explicat acesta, atrăgând atenţia, totodată, că autoritatea nu se dă printr-o vorbire sacadată, printr-o încordare. "Autoritatea se dă prin conţinutul a ceea ce comunici. Dacă apari cu o umflată şi neexistentă autoritate şi nu se întâmplă nimic în şase luni şi fac declaraţii absolut contradictorii...", a încheiat Emil Constantinescu.