Constantin Dascălu: FMI nu a spus că nu se mai acordă subvenţiile
Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii (MTI), Constantin Dascălu, a declarat pe 3 noiembrie că FMI nu a spus că nu se mai acordă subvenţiile, Fondul fiind interesat unde merg subvenţiile şi de monitorizarea veniturile şi cheltuielile celor şase companii din MTI.
Acesta a spus că unele dintre ele au fost alese de FMI pentru că primesc subvenţii şi CFR Infrastructură, de exemplu, pentru că are pierderi.
"Există în înţelegerea cu FMI-ul un număr de criterii care trebuie îndeplinite, iar aceste companii vor fi verificate trimestrial de către fond", a afirmat Dascălu.
În cadrul discuţiilor din 3 noiembrie, secretarul de stat din MTI a adăugat că s-a discutat "o filosofie de buget", reprezentanţii FMI au luat fiecare societate în parte din cele şase şi aceştia şi-au prezentat pe rând bugetul. "Ceea ce doreşte FMI este ca acest buget să nu conţină pierderi, descreşterea sau eliminarea arieratelor şi fondul de salarii să nu crească mai mult decât inflaţia", a subliniat Dascălu.
În plus, în cadrul discuţiilor cu FMI, toate cele şase companii ale MTI şi-au prezentat propunerile pentru bugetul pe 2010. Reprezentanţii MTI, care au participat la discuţiile cu FMI, au concluzionat că România ar trebui să se încadreze în deficitul bugetar care a fost stabilit de către FMI să fie de 5,9% din PIB.
Secretarul de stat din Ministerul Economiei, Tudor Şerban, a adăugat că reprezentanţii FMI au cerut autorităţilor române să elimine subvenţiile la cele zece companii de stat monitorizate, precizând că în 2010 cel mult 3 firme mari vor mai primi subvenţii, respectiv C.N. a Huilei, CFR Călători şi Infrastructură.