MENIU

Constantin Axinia: Companiile naţionale CFR nu au posibilitatea să dea plăţi compensatorii

Foto: agenda.ro

Cele trei companii CFR nu au posibilitatea să ofere plăţi compensatorii în cazul restructurărilor de personal, a declarat pe 31 august subsecretarul de stat din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii Constantin Axinia, după discuţiile cu liderii de sindicat din căile ferate.

"După discuţiile de astăzi (31 august- n.r.) cu liderii de sindicat din cadrul căilor ferate vor fi disponibilizaţi circa 11.000 de salariaţi, dintre care 8.500 la CFR Marfă, 1.300 la CFR Călători şi 1.000 la CFR Infrastructură. Pentru cei 8.500 care vor fi disponibilizaţi de la Marfă se va asigura salariul integral, iar pentru cei de la CFR Călători se va aplica "metoda Berceanu", adică o reducere cu 10-15% pentru cei care depăşesc salariul unui director general", a spus Axinia. El a explicat că, prin disponibilizarea personalului, la CFR Marfă se va face o reducere la fondul de salarii de 40%.

Sindicatele au propus ca o parte din angajaţii CFR Marfă să fie transferată la CFR Infrastructură, chiar şi la CFR Călători, în vederea suplimentării locurilor, a declarat, luni, preşedintele Federaţiei Mişcare Comercial, Gheorghe Popa, după discuţiile cu reprezentanţii Ministerului Transporturilor.

"Deficitul de personal este la CFR Infrastructură, la exploatare, de aceea ar putea să fie transferaţi oameni de la Marfă către Infrastructură, pentru că s-au făcut un milion de ore suplimentare de la începutul anului", a spus Gheorghe Popa.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, după întâlnirea cu conducerea CFR Marfă, că sindicatele feroviare nu vor accepta disponibilizările dacă nu se vor acorda minimum 24 de salarii compensatorii. El adăuga că în actualul contract colectiv de muncă nu este prevăzută acordarea de salarii compensatorii.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Radu Berceanu, avertiza, într-o declaraţie făcută pe 2 august, că "în a doua parte a anului" ministerul nu va mai avea bani "pentru salariile de la CFR".