MENIU

Confruntări între mii de studenţi şi poliţie în estul Chinei, potrivit unui ONG

Foto: chinadigitaltimes.net

Mii de studenţi s-au confruntat cu forţele de ordine în estul Chinei, după ce unii dintre ei a fost brutalizaţi de poliţişti, a anunţat o organizaţie neguvernamentală citată de AFP.

Incidentele s-au produs luni, cu mai puţin de trei săptămâni înaintea unei aniversări simbolice: 20 de ani de la reprimarea manifestaţiilor studenţeşti în favoarea democraţiei din piaţa Tiananmen, în 4 iunie 1989. La confruntări au luat parte studenţi de la Universitatea de Aeronautică şi Astronautică de la Nankin, potrivit Centrului de informare pentru drepturile omului şi democraţie de la Hong Kong.

"Mii de studenţi au manifestat şi au blocat străzile. S-au bătut cu scutierii şi 30 dintre ei au fost răniţi. O maşină de poliţie a fost distrusă de manifestanţi", potrivit organizaţiei. Cel puţin cinci tineri au fost arestaţi, iar manifestaţiile au continuat marţi dimineaţă.

Nemulţumirile au izbucnit după ce câţiva studenţi au fost bătuţi de forţele de securitate ale oraşului, într-o altercaţie care s-a produs în faţa Universităţii, în timpul unei manifestări nocturne informale. Contactate de AFP, autorităţile locale au refuzat orice comentariu.

Mai multe fotografii publicate pe internet arată sute de persoane adunate la o intersecţie, iar unele au pancarte prin care cer forţelor de ordine să prezinte scuze. În alte fotografii se văd şi poliţişti sau scutieri, pe lângă protestatari.