Conducerea BCR a făcut o nouă ofertă sindicaliştilor, iar aceştia au revocat hotărărea de a porni greva
Sindicaliştii BCR au amânat greva generală. Conducerea băncii le-a făcut angajaţilor o nouă ofertă de majorare salarială. Liderii sindicali au comunicat angajaţilor oferta primită şi au amânat greva până când aceştia vor decide dacă noile propuneri sunt avantajoase.
Sindicaliştii cer o majorare a salariului de 7%, un bonus de vacanţă şi o primă de Crăciun. Conducerea băncii spune însă că va ţine cont de performanţă la majorarea salariului. Greva anunţată de sindicalişti pentru astăzi a fost contestată în instanţă, iar Tribunalul Bucureşti a stabilit marţi când va avea loc procesul.
Deşi ce au primit oferta conducerii, sindicaliştii solicită în continuare clarificări legate de oferta finală, a spus preşedintele Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu.
"Decizia conducerii băncii este urmarea unei reevaluări responsabile şi mature a tuturor consecinţelor unei greve pentru bancă şi pentru salariaţi, precum şi a efectelor negative asupra clienţilor BCR", se arată în comunicatul publicat marţi de BCR.
Potrivit acestuia, "noua ofertă îndeplineşte aproape toate obiectivele sindicale şi include o potenţială remunerare suplimentară a salariaţilor, în funcţie de îndeplinirea unui criteriu de performanţă bine definit".
Conducerea BCR subliniază că doreşte, prin noua ofertă, "ca greva să poată fi prevenită".
Federaţia Sindicatelor Independente din BCR a anunţat luni managementul BCR că a cerut membrilor săi să declanşeze o grevă generală pe termen nelimitat. Aceasta va începe miercuri la ora 9, iar decizia a fost luată pe fondul nemulţumirilor legate de salarii, informează banca.
BCR mai anunţă că, pe fondul grevei, "este posibil ca nu toate unităţile să fie în postura de a servi clienţii".
Decizia FSI survine în contextul în care Contractul Colectiv de Muncă a expirat la sfârşitul anului trecut. La jumătatea lunii august 2008, angajaţii BCR s-au aflat, pentru trei zile, în grevă japoneză.
"Reprezentanţii FSI au întrerupt negocierile imediat după etapa concilierii, refuzând astfel dialogul", se precizează în comunicatul remis luni de BCR.
"Suntem cu adevărat surprinşi de abordarea sindicatului, cu atât mai mult cu cât, în cele aproape două luni când ambele echipe au fost implicate în procesul de negociere, managementul a formulat nu mai puţin de şase oferte succesive menite să ofere angajaţilor BCR un pachet salarial adecvat şi să încheie negocierile", susţin reprezentanţii conducerii BCR.
Ofertele au reprezentat un angajament pe care banca şi-l poate permite în condiţiile economice actuale şi au fost făcute alături de angajamentul managementului de a păstra numărul de angajaţi la nivelul de aproximativ 8.700.
"Managementul BCR a făcut cea de-a şasea ofertă în timpul întâlnirii de conciliere desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute, vineri, 9 ianuarie, în prezenţa conciliatorului legal desemnat, ofertă care a fost respinsă de reprezentanţii sindicali fără a oferi vreo explicaţie sau motivele concrete asupra neacceptării acesteia", se mai precizează în comunicatul băncii.
Potrivit acestuia, BCR oferă "menţinerea majorităţii drepturilor din Contractul Colectiv de Muncă pe 2008, menţionând clar că stimulentele de vacanţă şi de Crăciun sunt legate de performanţele financiare ale băncii", în condiţiile în care "conducerea este dispusă să stabilească criterii de performanţă împreună cu sindicatul pentru a asigura corectitudine şi transparenţă". În plus, banca "îşi va îndeplini angajamentul de a acorda o mărire de salariu cu 50% din rata inflaţiei pe 2008".
Managementul băncii considera luni că motivele din spatele deciziei sindicatului nu justifică în mod real declanşarea grevei generale şi afirma că va contesta în Justiţie legalitatea acţiunii de protest.
Conform notificării primite luni de managementul băncii din partea Federaţiei Sindicatelor Independente din BCR, declanşarea grevei are loc "având în vedere rezultatul concilierii", "respectiv neajungerea la un acord cu privire la contractul colectiv de muncă" şi "ţinând cont de mandatul pe care salariaţii l-au dat echipei care a asigurat reprezentarea acestora în cadrul procedurii de conciliere".
Reprezentanţii FSI au solicitat la conciliere menţinerea prevederilor contractului colectiv de muncă pe 2008, cu unele modificări agreate anterior cu conducerea BCR, precum şi o creştere suplimentară a salariilor cu 3% care se adaugă la majorarea cu 50% din rata inflaţiei pe 2008.