MENIU

Condițiile de funcționare pentru centrele de evaluare COVID-19, stabilite de Ministerul Sănătății. Ce se întâmplă cu LISTA

Infecție COVID-19 /Profimedia

Condițiile de funcționare pe care trebuie să le îndeplinească mult-așteptatele centre de evaluare ambulatorie COVID-19 au fost stabilite de Ministerul Sănătății, printr-un Ordin publicat în Monitorul Oficial. 

Condițiile de funcționare pe care trebuie să le îndeplinească centrele de evaluare ambulatorie COVID-19, conform unui Ordin al Ministerului Sănătății publicat în Monitorul Oficial, sunt următoarele:

a) Centrele de evaluare sunt structuri funcționale organizate în unități sanitare cu paturi în care se acordă servicii medicale de tip spitalicesc — spitalizare de zi destinate în vederea evaluării și tratării pacienților confirmați cu COVID-19.

b) Centrele de evaluare sunt organizate separat față de zona de spitalizare continuă și spitalizare de zi non-COVID-19 cu acces facil la ambulatoriu, serviciul de primiri urgențe, laboratoarele de investigații, cu respectarea criteriilor de organizare spațial-funcționale.

c) Centrele de evaluare au ca structură minimă: cabinet/cabinete de consultații, săli de tratamente, saloane/rezerve cu minimum 2 paturi pentru spitalizare de zi, spații administrative și, după caz, laborator de analize medicale și laborator de radiodiagnostic.

- Conducerea unităților sanitare solicită direcțiilor de sănătate publică județene sau a municipiului București avizarea modificării structurii unităților sanitare în vederea organizării și funcționării centrelor de evaluare.

- Direcțiile de sănătate publică județene sau a municipiului București vor emite avizul privind înființarea centrului de evaluare, care atestă îndeplinirea condițiilor de funcționare a centrului de evaluare, prevăzute la alin. (1).

- La nivelul centrelor de evaluare se va aplica Ghidul de evaluare și tratament prevăzut în anexa nr. 7, care face parte integrantă din prezentul ordin.

Epidemiologul Octavian Jurma a salutat, astăzi, decizia Guvernului de a înființa cele 230 de centre de evaluare pentru pacienții cu COVID-19, explicând de ce sunt atât de importante aceste centre in lupta cu coronavirusul. 

Jurma a subliniat chiar, într-o postare pe pagina sa de Facebook, că "este vital" ca oamenii să se testeze și să se prezinte la centrele de evaluare înca de la primele semne de boală, "astfel încât să îți iei tratmentul și să mergi acasă, unde să te poți ruga în liniște să nu faci o formă dependentă de oxigen".

Centrele de evaluare COVID-19 din București pentru pacienții cu forme ușoare de boală - LISTA spitalelor

"Centrele de evaluare îți oferă aceleași avantaje  un spital însă fără stresul de bacolo și fără stresul  o  te lege careva de pat ca  te injecteze cu bicarbonat sau ce alte bazaconii mai pompează negationiștii pe internet", a arătat medicul.

România a ajuns, astăzi, la cel mai mare număr de cazuri de infectare cu COVID-19 înregistrate până acum într-o zi în valul 5. Vorbim despre peste 16.760 de cazuri, dublu comparativ cu ziua precedentă.