MENIU

Condimentele sunt cele mai eco pesticide

Condimentele fac bine cartofilor, roşiilor şi spanacului nu doar în oala cu friptură, ci şi în grădină. Rozmarinul, cimbrul, cuisoarele şi menta - mirodeniile care ne alintă papilele gustative acţionează mortal şi asupra insectelor. Oamenii de ştiinţă din Washington au descoperit că plantele condimentale au efect de pesticide.

După decenii de cercetare, un grup de oameni de ştiinţă de la Washington au descoperit că şi insectele se dau peste cap de la condimente. Numai că în cazul micilor paraziţi de grădină efectul este unul cu totul fatal. Două, trei plante diluate în apă au un efect similar cu cel al pesticidelor. Ba chiar le pot face concurenţă chimicalelor, spun oamenii de ştiinţă.

Spre deosebire insecticidele obişnuite, cele făcut din plante sunt ecologice 100%, nefiind periculoase pentru oameni sau alte animale. Şi este puţin probabil ca insectele să se obişnuiască cu ele şi să devină rezistente la substanţe.

Numai că ....pesticidele naturale şi frumos mirositoare au şi dezavantaje. Mirodeniile se evaporă mai repede, iar unele dintre ele îşi fac efectul doar pentru câteva ore în timp ce substabţele artificiale acţionează şi câteva luni. Să nu credeţi, însă, că specialiştii vor lăsa lucrurile de izbelişte.

Oamenii de ştiinţă din Washington lucrează deja ca să prelungească efectul pesticidelor naturale asupra insectelor, iar cu timpul, condimentele să câştige cât mai mult teren în faţa substabţelor artificiale.