CONCURS: WIZZitează Europa! Eterna şi fascinanta Roma
Colosseum, Vatican, Fontana din Trevi, catacombele, Circus Maximus şi alte mii de monumente ale istoriei de peste 2500 de ani a Romei te invită, alături de luxuriantele magazine de modă de pe Via del Corso, să revii iar şi iar în Cetatea Eternă.
Cetatea Eternă nu a fost construită într-o singură zi, aşa că pentru a avea amintiri frumoase, carduri pline cu poze sau geamantane cu cumpărături rezervaţi-vă timp pentru o vacanţă consistentă la Roma. Toate drumurile duc la cea de-a patra destinaţie turistică a Uniunii Europene, dar odată ajunşi la Roma aveţi nevoie de o hartă pentru a selecta obiectivele de neratat din multitudinea de oferte. Nu şi de o maşină neapărat, pentru că traficul este infernal, iar transportul în comun funcţionează ireproşabil, fie că este vorba de metrou, fie de autobuzele care circulă pe benzi speciale.
Oraşul cu o istorie de 2500 de ani, capitala Imperiului Roman este ca un muzeu în aer liber. Fie că este vorba de Colosseum, Capela Sixtină sau Fontana Barcacia, îţi trebuie în primul rând răbdare, pentru că monumentele se vizitează în general cu casa închisă, adică după minute bune de stat la coadă, şi nu doar (sic!) când este noaptea muzeelor deschise. Când vizitezi Roma e ca şi când ai face o călătorie în timp: secolele trec pe lângă tine, te uiţi să vezi dacă mai ai în picioare pantofii comozi cu care ai plecat de acasă sau esti încălţat cu sandalele care ţineau coloşii gladiatori la verticală în celebrele lupte din Colosseum. Oriunde întorci ochii, basoreliefuri risipite printre peluze verzi şi stoluri de porumbei îţi mătură privirea, statui monumentale şi clădiri impunătoare de fiori, dar şi mulţi snobi de prin diverse colţuri ale Europei pe care ar fi bine să-i ignoraţi. Asiaticii se mărginesc să ia cu ei o bucăţică pixelată din Roma.
Colosseumul nu are rival, este cel mai important punct de reper al Romei, deşi sunt voci care susţin că Vaticanul ar merita întâietatea. În drum spre amfitetarul roman, aveţi grijă să nu rataţi Columna lui Traian, pentru că nu este atât de opulentă pe cât apare ea în propaganda naţionalistă autohtonă, chiar dacă a fost restaurată spre sfârşitul anilor 80.
Nu puteţi omite de pe agendă o vizită la Vatican şi la Capela Sixtină, decorată cu frescele lui Michelangelo, Basilica San Pietro şi celebra Pieta, cu condiţia să nu aveţi mini sau decoleteu sau să depăşiţi programul, altfel veţi rămâne doar cu o poză alături de gărzile elveţiene costumate ca acum câteva secole. Un popas se impune şi la Fontana di Trevi - cea mai mare fântână în stil baroc din cele 1.500 ce împodobesc Roma. E drept, la celebritatea ei a contribuit şi baia făcută de senzuala Anita Ekberg în "La Dolce Vita". Nu uitaţi să aveţi monezi în portofel, tradiţia locului spunând că aşa veţi atrage puţin norocul de partea voastră. Pe al unor conaţionali, cu siguranţă, dacă moneda este de măcar un euro. Piaţa Veneţia, Forul Roman, Piaţa Spania, Piazza del Popolo sunt alte obiective pe care le găsiţi în orice ghid turistic, aşa că nu vă mai plictisesc.
Un singur sfat. Roma imperiala, cu abundenţa ei de marmură, mozaicuri, statui gigantice, arcuri de triumf, bazilici şi temple, convieţuind cu reclame moderne este pusă în valoare minunat de o iluminare spectaculoasă, aşa că o perspectivă nocturnă este indicată.
Dar Roma nu este doar istorie, chiar dacă contemporaneitatea este eclipsată de patina timpului. Amatorii de shopping pot face un tur pe cele mai faimoase străzi de modă cu magazine Valentino, Fendi etc., care încep din Piaţa di Spagna şi se termină în Via del Corso. Există cluburi de noapte pentru cei care nu au obosit călătorind în timp din zori şi până-n seară. Specialităţile italiene sunt la tot pasul, iar în aproape fiecare se găseşte câte o chelnăriţă româncă gata să vă spună dacă fructele de mare merită banii sau mai bine rămâneţi la clasica pizza. Clasica, vorba vine, că abia aici vă veţi încurca în varietatea de specialităţi. A, nu uitaţi de cafea, mai ales că în Italia pauza de cafea e sfântă. La fel ca şi mama, aşa că aveţi grijă ce cuvinte scoateţi din “bocca” dacă vă enervaţi dintr-un motiv sau altul.
Cele mai bune comentarii vor fi premiate săptămânal cu două bilete de avion dus-întors catre destinatia propusă. Postează şi tu un comentariu cu cele mai atractive obiective turistice din destinaţia propusă de noi şi spune-ne cu cine ai pleca în vacanţă dacă ai câştiga.
Citeşte regulamentul concursului