MENIU

CONCURS: WIZZitează Europa! Bologna, spiritul medieval al Italiei

Bologna, oraşul cu clădiri roşii învăluite de leandri şi arcade
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com
Foto: flickr.com

Cel mai frumos oraş medieval al Italiei, un ansamblu minunat cu palate din cărămidă roşie, turnuri şi peste 40 de km de arcade, Bologna este o alternativă excelentă la oraşelele mai faimoase din nordul ţării. Capitala culinară a Italiei, este un loc plin de viaţă, cu un număr extrem de mare de studenţi, fiind cel mai cunoscut centru universitar al Europei.

Capitala regiunii italiene Emilia-Romagna, Bologna se află în câmpia Padana. Oraşul se întinde între râul Po şi munţii Apenini. Bologna este unul dintre cele mai dezvoltate oraşe italiene, cu un nivel foarte ridicat de trai.

De la rădăcini până la istoria roşie

Oraşul a fost fondat de etrusci, sub numele Velzna, în anul 534 î.Hr., iar în secolul IV î.Hr a fost colonizat de romani. A devenit al doilea oraş ca importanţă din Imperiul Roman, cu diverse temple, băi, un teatru şi o arenă. După ce a fost distrus de un incendiu puternic, Împăratul Nero a reconstruit Bologna în primul secol d.Hr. Poreclită "La Rossa" ("Cea roşie” - o referire mai mult politică decât la clădirile sale colorate), Bologna a avut o reputaţie de oraş comunist până în 1977, când a avut loc o revoltă a studenţilor.

Universitatea geniilor

Universitatea Bologna, cea care a făcut faimos numele oraşului, este cea mai veche universitate din lumea occidentală, fiind înfiinţată în anul 1088. Denumită iniţial Studio, este şcoala unde au învăţat artişti celebri precum Dante, Boccaccio, Petrarca, Thomas Becket, Erasmus din Rotterdam şi Copernic.

Spiritul medieval se regăseşte printre miile de arcade

Bologna nu este doar cel mai cunoscut oraş universitoar al Europei, ci şi unul dintre cele mai bine conservate oraşe medievale din Europa, valoare sa istorică fiind inestimabilă. În ciuda bombardamentelor din 1944, centrul istoric al Bolognei, Piazza Maggiore, al doilea ca mărime după cel din Veneţia, conţine monumente extraordinare medievale, renascentiste şi baroce. Aici se înalţă cea mai importantă biserică a oraşului, Chiesa din San Petronio. Catedrala, un exemplu încântător al goticului italian, a fost începută în 1930 şi terminată în 1635.

Tot în Piazza Maggiore găsim şi Fântâna lui Neptun. Denumită şi fântana Gigantului, este considerată una dintre cele mai frumoase din lume. Deasupra bazinului cu apă sunt amplasate statuile realizate de Giambologna, reprezentându-l pe Neptun cu tridentul său, copilaşi cu delfini şi patru sirene.

Biserica San Francesco, a fost clădită de călugării francescani între anii 1236 şi 1263. Lânga ea se află capela San Bernardino în stil gotic târziu şi două clopotniţe. În mănăstire se află lăcaşul Morţilor, unde se găsesc mormintele monumentale ale rectorilor Universităţii.

Complexul Santo Stefano, aflat tot în centru, este un grup compact de clădiri sacre, dedicate Sfântului Ştefan. Este alcătuit din şapte biserici printre care Biserica Crucificului şi a Sfântului Mormânt. Frumuseţea clădirilor este accentuată de mulţimea de leandri care împodobesc zidurile.

Bologna s-a dezvoltat în jurul Via Emilia. Strada trece şi astăzi prin mijlocul oraşului sub numele de Strada Maggiore, Rizzoli, Ugo Bassi şi San Felice. Străzile din centrul Bolognei, în principal pietonale, urmăreasc modelul în pătrăţele ale aşezării romane.

Oraşul roman era încojnurat de un sistem de fortificaţii, vizibile încă şi astăzi. În epoca medievală, Bologna a căpătat peste 200 de turnuri de apărare, din care doar 20 au mai rămas în picioare. O parte dintre acestea sunt la fel de înclinate ca celebrul Turn din Pisa, iar cele mai cunoscute şi simbolul Bolognei sunt turnurile Asinelli şi Garisenda, aflate în Piaţa Ravegnana.

Oraşul este cunoscut mai ales pentru străzile sale acoperite de arcade (sau porticuri). În total, sunt peste 38 de kilometri de astfel de străzi în centrul istoric (45 de km în tot oraşul), ceea ce face plăcute plimbările pe timp de ploaie, ninsoare sau de caniculă. Porticul San Luca, unul dintre cele mai lungi din lume, 3,5 km şi 666 de arcade, leagă Poarta Saragozza (una dintre cele 12 porţi medievale ale oraşului) de Sanctuarul San Luca, aflat pe o colină, la 289 metri înălţime.

Sanctuarul Madonnei lui San Luca este cel mai important lăcaş de cult al Bolognei şi se află în afara oraşulului. Iniţial, a fost locul în care Sfântul Luca o venera pe Fecioara Maria, acum, pe lânga importanţa sa religioasă, este zona de unde se vede cea mai frumoasă panoramă a Bolognei.

Iubitorii de viteză se întrec la Imola

Dacă vă săturaţi de vizitat monumente medievale, puteţi încerca o experienţă complet diferită şi plină de adrenalină: faimosul circuit de curse de la Imola, aflat în apropierea Bolognei. Autodromul Enzo şi Dino Ferrari a fost ani la rândul gazda uneia dintre cele mai celebre curse din lume, Marelui Premiu de Formula 1 al San Marino.

Capitala culinară: Cele mai delicioase paste

Bologna este şi capitala gastronomică a Italiei, iar specialitatea sa cea mai cunoscută este deliciosul sos Bolognese pentru paste, un amestect apetisant de roşii şi carne de viţel. Alte minunăţii culinare sunt tortellini umpluţi cu prosciutto, mortadella, pulpă de viţel şi parmezan, lasagna al forno (la cuptor) şi tortellini cu ricotta şi pătrunjel.

Mai puţin faimoasă este „ciorba paradisului”, pe bază de pâine prăjită şi ouă. Alte specialitate care îţi lasă gura-apă sunt cotletele bolognese cu prosciutto, brânză şi trufe.

Bolognezii sunt şi maeştrii ai dulciurilor, dintre care amintim cozonacul de Crăciun umplut cu stafide, ciocolată, seminţe de pin şi fructe glasate. Un deliciu este şi spongata, o prăjitură apetisantă cu foiţe de aluat umplute cu miere, seminţe de pin, nuci, biscuiţi, stafide şi condimente.

Iubitorii vinurilor se pot delecta cu Barbera şi Sauvignon din Monte San Pietro, Trebbiano şi Lambrusco. Nu rataţi nici lichiorul Nocino, o băutură dulce realizată din nuci.

Şi să nu rataţi cea mai bună îngheţată din Italia. Aflată lângă biserica Santo Stefano, există o gelaterie de-a dreptul divină. Ea a devenit celebră pentru delicioasele îngheţate cu nume de sfinţi. Puteţi încerca Paradisul sau Infernul şi chiar Sfântul Petru.

Cum ajungem la Bologna

Cea mai rapidă şi comfortabilă cale de a ajunge la Bologna din România este cu avionul. Aeroportul Guglielmo Marconi se află la aproximativ 6km în nordul oraşului.

Trenul este cea mai bună soluţie de a călători prin Italia, iar Bologna este legată foarte bine de Florenţa (biletul costă 11.50 de euro, drumul durează o oră), de Roma (biletul costă 34 de euro, drumul durează trei ore) şi de Milano (preţul biletului este de 22 de euro, drumul durează două ore).

Dacă vreţi să închiriaţi maşină, nu vă faceţi probleme în legătură cu drumurile. Italienii au o infrastructură extraordinară. Bologna este legată de Milano, Florenţa şi Roma de Autostrada Soarelui A1, iar alte autostrăzi duc către oraşe din toate părţile Italiei. Companii de închiriat maşini se găsesc atât la aeroportul Guglielmo Marconi cât şi în tot oraşul.

Bologna are un sistem de autobuze eficient, condus de ATC. Autobuzele 25, 30 şi A fac legătura dintre gară şi centru.

Cele mai bune comentarii vor fi premiate săptămânal cu două bilete de avion dus-întors catre destinatia propusă. Postează şi tu un comentariu cu cele mai atractive obiective turistice din destinaţia propusă de noi şi spune-ne cu cine ai pleca în vacanţă dacă ai câştiga.

Citiţi regulamentul concursului

 


REALITATEA.NET - CONCURS: WIZZitează Europa! Bologna, spiritul medieval al Italiei