MENIU

Comuniştii nu vor avea funcţii de conducere în Guvernul de la Chişinău

Foto: info-prim.md

Coaliţia liberal-democrată din Republica Moldova a anunţat că grupului parlamentar minoritar al comuniştilor îi va reveni o funcţie de vicepreşedinte de Parlament şi preşedinţia a patru comisii din cele nouă. În Guvern, comuniştii nu vor avea funcţii de conducere.

Finalizarea constituirii organelor de conducere şi de lucru ale Parlamentului va avea loc la următoarea şedinţă a Legislativului, care va avea loc joi, a anunţat preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, după o nouă rundă de consultări între cei patru lideri ai partidelor din Alianţa pentru Integrare Europeană, care a avut loc în prima jumătate a zilei de miercuri.

Vlad Filat, preşedinte Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova a declarat că runda de consultări de miercuri a AIE a fost una de pregătire a şedinţei Parlamentului de joi. "Am decis şi repartizarea funcţiilor în comisiile parlamentare. Cinci comisii parlamentare vor fi conduse de către reprezentanţii AIE şi alte patru – de către reprezentanţii PCRM. Împărţirea are loc în baza rezultatului electoral", a spus Vlad Filat.

Potrivit lui, Filat aspectele referitoare la formarea Guvernului vor fi precizate ulterior, deoarece în acest moment AIE se concentrează asupra formării organelor de conducere ale Parlamentului. Însă Vlad Filat a precizat că, la nivel de experţi, activitatea asupra formării executivului a fost finalizată. “PCRM nu va avea funcţii de conducere în Guvern. Numărul de ministere urmează să-l precizăm, dar vor fi între 15 şi 17 ministere”, a mai spus Filat. 

Alianţa pentru Integrare Europeană, din care fac parte patru partide necomuniste, deţine o majoritate de 53 de mandate, faţă de 48 de mandate ale comuniştilor. Cele 53 de mandate sunt suficiente pentru a alege preşedintele şi organele de conducere şi de lucru ale Parlamentului şi pentru a învesti Guvernul. Însă majorităţii parlamentare îi lipsesc opt voturi pentru alegerea şefului statului, procedură pentru care sunt necesare 61 de voturi. 

Mai multe articole despre:
Chişinău Mihai Ghimpu