MENIU

Comuniştii moldoveni vor să schimbe regulile jocului electoral înainte de alegerile anticipate

Foto: gdb.rferl.org

Cu câteva zile înainte de dizolvarea Parlamentului, comuniştii moldoveni au iniţiat modificarea Codului Electoral, prin scăderea pragului electoral de la 6% la 5% şi reducerea numărului de participanţi la vot necesar validării alegerilor, de la jumătate la o treime.

O altă modificare spune că dacă prezenţa la vot este sub o treime, alegerile repetate ce vor urma sunt validate indiferent de numărul de cetăţeni care vin la urne.

Vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat pentru NewsIn că modificarea a fost propusă "pentru a se ralia la practica unor state europene, inclusiv după aflarea rezultatelor prezenţei la urne în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European". 

"Pragul de validare de 50 % plus unu nu este argumentat în condiţiile în care votul nu este obligatoriu şi am decis să liberalizăm procesul", a spus Ţurcan.

Chiar dacă legislaţia moldoveană interzice modificarea Codului Electoral cu şase luni înaintea scrutinului, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul comunist Vladimir Ţurcan, a declarat pentru NewsIn că modificările ar fi operate în urma sugestiilor făcute de raportorul Consiliului Europei pentru Republica Moldova, Josette Durrieu, la întrevederea avută la începutul acestei săptămâni cu reprezentanţi ai Partidului Comuniştilor. 

Mai multe articole despre:
Republica Moldova cod electoral Vladimir Ţurcan