MENIU

Comuniştii de la Chişinău vor decide joi dacă vor intra în opoziţie

Foto: politicom.moldova.org

Deputatul comunist Mark Tkaciuk a declarat miercuri că reprezentanţii Partidului Comuniştilor (PCRM) vor participa la şedinţa de joi a Parlamentului, anunţată de coaliţia liberal-democrată, dar nu a hotărât dacă va intra sau nu în opoziţie, relatează portalul Ştireazilei.

Întrebat dacă PCRM insistă, în continuare, pe crearea unei coaliţii de centru-stânga sau s-a împăcat cu ideea de a trece în opozitie, Tkaciuk a spus că această problemă nu s-a discutat încă în interiorul partidului."Cel mai probabil mâine (joi - n.r.) vom avea şedinta fracţiunii şi acolo vom decide", a precizat Mark Tkaciuk, pentru Ştireazilei.

La rândul său, deputatul Vladimir Ţurcan a precizat că "parlamentarii comunişti vor participa la şedinţele Parlamentului", după ce Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis să valideze alegerea liberalului Mihai Ghimpu la conducerea Legislativului de la Chişinău.

În ceea ce priveşte alegerea preşedintelui Republicii Moldova, liderul Alianţei Moldova Noastră, Serafim Urechean, a declarat, potrivit Unimedia, că "sunt foarte mulţi oameni patrioţi în cadrul PCRM, care vor participa la alegerea preşedintelui".

Anterior, şi alţi lideri ai Alianţei pentru Integrare Europeană au lăsat să se înţeleagă că vor găsi voturile necesare pentru alegerea şefului statului din rândurile celor 48 de deputaţi comunişti.

Nici conducerea PCRM nu a negat că nu va participa la alegerea şefului statului, precizând că ar urma să existe "negocieri bilaterale între PCRM şi celelalte partide politice".

Alianţa pentru Integrare Europeană, din care face parte Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Alianţa Moldova Noastră şi Partidul Democrat, deţine în Parlamentul de la Chişinău o majoritate de 53 de mandate, faţă de 48 de mandate ale comuniştilor.

Cele 53 de mandate sunt suficiente pentru a alege preşedintele şi organele de conducere şi de lucru ale Legislativului şi pentru a învesti Guvernul. Însă majoritatea parlamentară mai are nevoie de opt voturi pentru alegerea şefului statului, procedură pentru care sunt necesare 61 de voturi.