Comuna Saschiz, situată la 20 de km de Sighişoara, este destinaţia preferată a Prinţului Charles
Un sat de saşi la câţiva kilometri de Sighişoara. Până acum câţiva ani, Saschiz era o localitate necunoscută. Cel care i-a adus faima, vlăstar de viţă nobilă, vine tocmai de peste mări şi ţări. Prinţul Charles al Marii Britaniei şi-a făcut din Saschiz destinaţia preferată, atunci când vine în România.
Locul este aproape tot - patrimoniu UNESCO. Cetatea ţărănească, Biserica Evanghelică, chiar şi casele oamenilor au o valoare deosebită şi sunt protejate prin lege.
Până la sfârşitul secolului al XIII-lea, în Saschiz locuiau mai ales secuii. Treptat, le-au luat locul saşii. A fost o vreme când Kaissdit, aşa cum se numea pe atunci, rivaliza chiar şi cu Sighişoara, considerată ''capitala'' saşilor din Transilvania. Pe la 1400, era un oraş cu mai multe bresle, cele mai vestite fiind ale cizmarilor, olarilor, tâmplarilor şi zugravilor.
Şi tot la acea vreme avea deja şcoală, spital şi judecătorie. Saschizul reprezintă, de fapt, Transilvania în esenţa ei. Aproape toate casele sunt monumente arhitectonice.
Biserica Evanghelică, veche de 100 de ani, îi adăposteşte şi acum la slujbe pe enoriaşi, chiar dacă de-a lungul timpului a fost ameninţată de incendii şi războaie.
Iar lângă biserică puteţi admira Turnul cu Ceas, cu ţiglă smălţuită şi colorată, ridicat după modelul turnului de la Sighişoara. Următorul popas este pe un deal împădurit, la Cetatea Veche, construită ca să-i apere pe oameni de invazii.
Fortăreaţa, construită în stil gotic, se înalţă ca o fantomă pe vârful dealului. Unele turnuri - cel al Şcoalei, Muniţiei, Turnul Voievodal sau al Preotului, sunt încă în picioare. Intactă a rămas şi fântâna din mijloc, adâncă de 65 de metri, despre care se spune că face legătura, printr-un tunel secret, cu centrul comunei.
Nu numai vestigiile istorice au pus Saschizul pe hartă, ci şi oamenii şi îndeletnicirile lor. Gemul de rubarbă a dus faima localităţii peste graniţe. Străinii se dau în vânt după compoturile şi dulceţurile făcute de săsoaice din această plantă.
Mierea muncită de albine este un alt produs tradiţional renumit, pentru că este ceva mai rară, de brad sau mentă. Curioşi, turiştii trec tot timpul pe la apicultori.
Localnicii din Saschiz fac şi o pâine de casă specială, în coajă bătută, care se coace cam în trei ore.
Turiştii care vin în zonă caută imediat produsele tradiţionale. Prinţul Charles s-a îndrăgostit de aceste locuri şi vine aici în fiecare an.
Ajungem şi la un izvor de poveste. Se spune că cine bea apă de aici, nu mai pleacă din Saschiz.
Turiştii care vin la Saschiz pot lua prânzul în curţile caselor săseşti şi se pot caza la pensiunile turistice din zonă. Preţul unei camere duble este de 80 de lei pe noapte.