MENIU

Componenţa noului guvern german va fi finalizată până la 9 noiembrie, promite Merkel

Foto: csmoody.files.wordpress.com

Cancelarul german Angela Merkel a avut luni după-amiază o întâlnire tete-a-tete cu liderul liberal Guido Westerwelle, cu care a pus la punct un plan de acţiuni cât mai rapide pentru ca noul Guvern de la Berlin să fie negociat şi finalizat până la sfârşitul lui octombrie, cel târziu 9 noiembrie.

După victoria conservatorilor şi liberalilor, liderii formaţiunilor politice câştigătoare vor, din câte se pare, ca lucrurile să meargă cât mai repede, scrie presa germană. Luni după-masă a avut deja loc o întâlnire între cancelarul german conservator Angela Merkel şi preşedintele FDP, Guido Westerwelle, cei doi stabilind un plan de acţiune pentru următoarele zile, informează cotidianul Die Welt.

În plus, cel mai târziu săptămâna viitoare vor începe negocierile pentru formarea Guvernului, aceasta fiind dorinţa preşedintelui CDU, Angela Merkel. Cel târziu până la sfârşitul lui octombrie ar trebui să fie încheiate deja negocierile şi să fie format Guvernul, estimează Merkel, potrivit Die Welt. Şi publicaţia Der Spiegel oferă ca orizont de timp sfărşitul lunii octombrie sau cel târziu 9 noiembrie, ziua în care a căzut Zidul Berlinului.

Pe de altă parte, FDP nu vrea să se lase pus sub presiune în timpul negocierilor. Secretarul general al FDP, Dirk Niebel, a spus că este preferată "solidaritatea în faţa repeziciunii", întrcât conţinutul este mai important decât viteza cu care se avansează.

"Vom fi mai puternici şi mai uniţi în această nouă guvernare. Iar uniunea dintre CDU şi CSU este foarte strânsă", a declarat Merkel luni. Ea a asigurat că noua guvernare va avea o atitudine echilibrată în ceea ce priveşte politicile sociale şi va dori menţinerea unei economii de piaţă solide, acordând o atenţie specială creării de locuri de muncă.

Premierul landului Hessen, Roland Koch (CDU), al cărui nume a fost vehiculat pentru funcţia de ministru de finanţe sau pentru postul de comisar european din partea Germaniei, a spus că priorităţile guvernării trebuie să fie libertăţile şi dezvoltarea. În plus, despre relaţia cu CSU, Koch a evidenţiat că există o tensiune, dar că încă nu s-a ajuns la conflict deschis, fiind însă necesară o analiză.

Conservatorii (CDU/CSU) lui Merkel şi aliaţii lor liberali FDP au în Bundestag o majoritate confortabilă de 332 de mandate dintr-un total de 622, potrivit rezultatelor oficiale prezentate luni. Uniunea lui Merkel a câştigat 239 de mandate, cu 13 mai multe decât în vechiul Bundestag, iar FDP are 93 de deputaţi, cu 32 mai mulţi. Marele perdant este SPD, care a obţinut numai 146 de mandate, cu 76 mai puţine decât în anteriorul Bundestag.

Potrivit Focus, electoratul german se aşteaptă ca noua coaliţie de guvernare să trateze cu prioritate problema şomajului, care va creşte simţitor până la sfârşitul anului. O a doua prioritate ar trebui să fie educaţia, urmată de o reformă a sistemului de sănătate.

Presa germană nu a ezitat să sublinieze că Merkel a câştigat mulţumită liberalilor, care sunt, de fapt, marii învingători ai scrutinului de duminică, comentează AFP. "Cancelar mulţumită lui Guido" a titrat Der Spiegel, "FPD o salvează pe Merkel" a scris şi Financial Times Deutschland. Merkel avea singuranţa câştigării alegerilor, dar fără FDP ea ar fi fost obligată să refacă "marea coaliţie" cu social-democraţii, cu care a guvernat timp de patru ani şi cu care a avut foarte puţine puncte comune.
Mai multe articole despre:
Germania alegeri guvern Angela Merkel Berlin vot electorat