Comisia Europeană salută numirea lui Daniel Morar la conducerea DNA
Numirea lui Daniel Morar la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie este un semnal important, pe care Comisia Europeană îl apreciază, a declarat joi pentru NewsIn, purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray.
"Am aflat că preşedintele Băsescu a semnat decretul pentru numirea şefului Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Este un semnal important dat de noul guvern şi salutăm acest lucru, din perspectiva stabilităţii instituţionale ce va fi asigurată în următoarele luni", a declarat Gray.
În raportul prezentat joi, Comisia apreciază "parcursul pozitiv şi stabil de instrumentare a cazurilor de corupţie la nivel înalt".
"În perioada dintre începutul lunii mai şi sfârşitul lunii noiembrie 2008, DNA a trimis în instanăţă 16 cazuri importante, învinuiţii fiind, printre alţii, patru parlamentari, un fost ministru al agriculturii, directori de companii naţionale, ofiţeri de poliţie şi prefecţi. Între 30 noiembrie 2008 şi 21 ianuarie 2009, DNA a trimis în judecată, de exemplu, un fost viceprim-ministru, un fost ministru al muncii, trei parlamentari şi un fost prim-ministru", se arată în raport.
Pe de altă parte, CE critică Parlamentul pentru blocarea cazurilor de corupţie la nivel înalt. De asemenea, executivul european aminteşte de încercările de a destabiliza cadrul anticorupţie prin iniţiativele Parlamentului de a modifica procedura de numire şi revocare a procurorilor-şefi.
Preşedintele României,Traian Băsescu, a semnat joi, conform procedurii, decretul pentru reînvestirea lui Daniel Morar în funcţia de
procuror-şef al Direcţiei naţionale Anticorupţie pe o perioadă de trei
ani.
Reconfirmarea în fruntea DNA a lui Daniel Morar - personalitate
contestată de o parte a clasei politice româneşti - a parcurs însă un
drum sinuos începând din vara anului trecut.