MENIU

Comisia Europeană: Băncile din UE au tarife ascunse, informaţii de neînţeles şi violează drepturile clienţilor

Foto: money.ro

Băncile din Italia şi din Spania sunt cele mai lipsite de transparenţă şi oferă cele mai scumpe servicii într-un top în care România se clasează pe locul 14 din 27. Românii efectuează cele mai puţine tranzacţii bancare din Europa şi sunt cel mai puţin dispuşi să folosească o limbă străină în acest scop.

Informaţiile despre serviciile bancare în ţările UE sunt "de neînţeles” pentru clienţi, iar tarifele acestor servicii sunt "foarte opace", se arată într-un studiu efectuat pe 224 de bănci europene şi prezentat, marţi, de comisarul european pentru Protecţia Consumatorilor.

"Clienţilor le este aproape imposibil să afle cât urmează să plătească şi să compare diferite oferte", se arată în studiu. În cazul a 66% din băncile cuprinse în studiu, chiar şi experţii care au elaborat documentul au trebuit să recurgă la contacte explicative cu banca pentru a afla costurile reale ale unui cont.

"Există probe care demonstrează că drepturile consumatorilor sunt violate, mergând de la comisioanele ascunse până la informaţiile neclare şi incomplete furnizate de bănci", a spus comisarul bulgar Meglena Kuneva.

Discrepanţe enorme, cauzate de lipsa de informaţii, se înregistrează la tarifele administrării unui cont curent: 253 de euro în Italia, 178 de euro în Spania, 154 de euro în Franţa, 108 euro în Marea Britanie, pentru a ajunge la doar 46 de euro în Olanda şi la 27 de euro în Bulgaria.

"Studiul nostru arată că piaţa bancară se fragmentează de-a lungul frontierelor naţionale, demonstrând că nu există încă o piaţă comunitară a conturilor bancare", a concluzionat Kuneva. Remediile concepute de Comisia Europeană sunt cuprinse în directiva pentru combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor, intrată în vigoare în 2007, şi în directiva privind serviciile de plată, care va intra în vigoare în noiembrie 2009. Aplicarea corectă a celor două legi ţine însă de autorităţile naţionale. Citeşte mai mult în Cotidianul

Mai multe articole despre:
bănci CE