MENIU

Comisia Europeană avertizează că 2009 va fi un an foarte greu din punct de vedere economic, pentru România

Foto: www.tmctv.ro

România se va confrunta cu un an foarte greu! Semnalul vine de la Comisia Europeană care a redus semnificativ prognozele făcute pentru economia românească.

Oficialii de la Bruxelles estimează că anul acesta, creşterea economică nu va depăşi 1,75% ca urmare a situaţiei dificile de pe piaţa creditelor dar şi de pe piaţa forţei de muncă.

Procentul este mult mai pesimist decât cel înaintat de Guvern sau Banca Naţională a României. Executivul prognozează în acest an o creştere economică de 2,5%, în timp ce BNR estimează un procent de 4,5-4,6%.

Semnalele sunt şi mai grave în privinţa deficitului bugetar. Comisia Europeană a înaintat un procent pentru acest indicator de 7,5%, faţă de doar 2%, cât îşi propune Executivul în acest an.

Oficialii europeni spun că deficitul bugetar va fi atât de mare pentru că nu există bani pentru pensiile crescute în mod repetat, dar şi pentru că veniturile la buget vor fi mai mici. În privinţa inflaţiei, Comisia Europeană îşi menţine prognoza de 5,7%, cu mai mult de un procent peste estimarea Băncii Naţionale.

Poziţia Ministerului Finanţelor Publice referitoare la prognoza economică a Comisiei Europene

"Estimările Comisiei Europene pot fi justificate doar prin prisma exerciţiului bugetar pentru anul 2008. Dinamica cheltuielilor şi politica fiscal-bugetară prociclică şi expansionistă a fostului Guvern au adus România la un deficit de 5,2% din PIB, într-un an cu o creştere economică de 7,9%.

În proiecţia noastră bugetară, ne-am asumat decizia de a ajusta deficitul public şi deficitul de cont curent până la valori sustenabile. Actualul guvern a adoptat, încă din luna decembrie, o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor publice, luând în calcul, chiar posibile modificări de ordin fiscal, în conformitate cu prevederile programului de guvernare al coaliţiei. Intenţionăm să facem progrese şi în sensul predictibilităţii prin programare financiară multianuală.

Marţi am programată o intâlnire bilaterală cu Joaquin Almunia, comisarul european pentru afaceri monetare, şi voi prezenta o informare referitoare la exerciţiul financiar pentru anul 2008 şi cadrul macroeconomic al bugetului pentru 2009", este poziţia ministrului Finanţelor Publice, Gheorghe Pogea.