MENIU

Comisia de anchetă în cazul Udrea se reuneşte, astăzi, într-o nouă şedinţă

Foto: RTV

Comisia parlamentară care anchetează modul în care Ministerul Turismului a cheltuit fondurile publice destinate campaniei de promovare a turismului şi a imaginii României se reuneşte, astăzi, într-o nouă şedinţă, începând cu ora 11:00, pentru a analiza documentele prezentate de către minister până în momentul de faţă.

În plus, Comisia va evalua şi stabili experţii externi care vor sprijini activitatea Comisiei, în domeniile stabilite prin Hotărârea de înfiinţare a acesteia.

Tot miercuri, forul va aproba toate adresele oficiale pe care le va transmite către minister, premier, dar şi către Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici şi Unitatea Centrală de Verificare a Achiziţiilor Publice, a spus Ludovic Orban, preşedintele Comisiei.

Liberalul a susţinut că, spre deosebire de comisiile Ridzi şi Nemirschi, forul de anchetă în cazul Udrea are un obiect de investigaţie mult mai larg, motiv pentru care activitatea forului ar putea dura mai mult decât în celelalte cazuri.

Potrivit preşedintelui Comisiei, Ludovic Orban, joi vor fi audiaţi angajaţii Ministerului Turismului implicaţi în procedurile de achiziţie ale instituţiei.

Ludovic Orban a precizat, la finalul lucrărilor de marţi ale Comisiei, că, la audierile de joi vor fi chemaţi directorul Direcţiei juridice, de achiziţii publice şi resurse umane din Minister, directorul Direcţiei economice şi cel administrativ şi secretarul general al Ministerului.

Potrivit lui Orban, Elena Udrea va fi invitată atunci când Comisia va considera necesară prezenţa acesteia, adăugând că deputaţii nu au încă "o privire de ansamblu asupra procedurilor derulate de Minister". 

Comisia de anchetă în cazul Elena Udrea a audiat, marţi, patru ziarişti. Este vorba de directorul ziarului Gardianul, Alecu Racoviceanu, redactorii-şefi ai Jurnalului Naţional, Victor Ciutacu şi Dan Constantin, dar şi redactorul ziarului Cotidianul, Lucian Gheorghiu. Potrivit acestora,

Pe 3 august, plenul Camerei Deputaţilor a aprobat înfiinţarea Comisiei de anchetă în cazul Elenei Udrea, pentru verificarea modului de cheltuire, de către Ministerul Turismului, a banilor publici destinaţi unor campanii de promovare precum "Romania, the Land of Choice".

De altfel, în Hotărârea adoptată de deputaţi sunt trecute nouă obiective pe care Comisia de anchetă ar trebui să le urmărească. Comisia va ancheta inclusiv modul de cheltuire a banilor publici cu cazarea, transportul şi diurna ziariştilor acreditaţi la Ministerul Turismului în deplasările interne şi externe.

Un alt obiectiv precizat în Hotărâre se referă la verificarea "corectitudinii modului în care MT a încheiat parteneriatul cu BRD-Societe Generale pentru realizarea şi difuzarea clipurilor publicitare ale conceptului "Romania, the Land of Choice", în condiţiile în care, în aceeaşi perioadă, doamna Udrea a beneficiat de o reeşalonare sau refinanţare a creditului pe care îl avea angajat la această bancă".

Comisia parlamentară de anchetă în cazul Elenei Udrea s-a reunit, pe 4 august, într-o primă şedinţă, pentru a stabili structura de conducere, regulamentul de funcţionare, dar şi programul de lucru.  -

Citeşte şi...