MENIU

Comisia de anchetă a ministerului Mediului a continuat, joi, audierile

Foto: RTV
Nicolae Nemirschi susţine că a semnat un contract de publicitate avantajos, chiar dacă a fost prin negociere directă şi nu prin licitaţie

Nicolae Nemirschi, ministrul Mediului, susţine că a semnat un contract de publicitate avantajos, chiar dacă a fost prin negociere directă, şi nu prin licitaţie. Este explicaţia pe care a dat-o, miercuri, în faţa comisiei de anchetă, cu privire la contractul de peste 500.000 de euro plătit de minister pentru promovarea unui program de mediu.

Ministrul a explicat că nu era timp de licitaţie pentru că ar fi pierdut finanţarea europeană. În plus, Nemirschi spune că a reuşit să obţină preţuri foarte bune, la cursul euro de anul trecut.

Deputaţii i-au reproşat, însă, ministrului că nu a negociat deloc preţurile şi a acceptat prima ofertă a firmei de publicitate. Asta în condiţiile în care preţul publicităţii a scăzut la jumătate faţă de anul trecut.

Comisia verifică modul în care ministerul a atribuit un contract de promovare a unui program de mediu prin negociere directă. Comisia va elabora un raport până la mijlocul lunii august. Deputaţii pot să sesizeze organele de anchetă sau să ceară un control al Curţii de Conturi la Ministerul Mediului.

Membrii Comisiei de anchetă a Camerei Deputaţilor au continuat, joi, audierile

Comisia de anchetă a reluat audierile, joi, începând cu ora 10.00, cu directorul general pentru Managementul Instrumentelor Structurale din Ministerul Mediului, Silviu Stoica, urmat de preşedintele Comisiei de licitaţie, Iulia Baz, şi directorul de plăţi din cadrul Direcţiei pentru Managementul Instrumentelor Structurale, Doina Crina Iliescu.
De asemenea, la audieri au mai fost invitaţi consilierii juridici Ion Mitu şi Cristina Ionela Mihăilescu, precum şi directorul general al UCVAP, aflat în subordinea Ministerului de Finanţe, Cornelia Nagy, dar şi Mircea Ursache, din partea aceleiaşi instituţii.

În perioada 10-27 iulie, membrii Comisiei vor analiza documentele primite şi vor prezenta propunerile pentru raportul final, iar în perioada 27-31 iulie vor fi reluate lucrările în plenul Comisiei.

Membrii Comisiei au susţinut că acest contract a fost semnat fără licitaţie. Reprezentanţii ministerului spun însă că afacerea este perfect legală şi că statul român nu are decât de câştigat de pe urma ei.

Pe lângă ministru, miercuri a fost audiat şi secretarul general al ministerului, iar joi, în faţa Comisiei au fost chemaţi directorii care au semnat contractul de publicitate şi membrii Departamentului de Achiziţii. 

Camera Deputaţilor a aprobat, pe 24 iunie, înfiinţarea unei Comisii de anchetă care vizează contractul atribuit de Ministerul Mediului în campania de promovare a programului operaţional sectorial Mediu Lot 2 Difuzare/Publicare la data de 28 aprilie 2009, comisie propusă de PD-L şi PNL.

Comisia urmează să verifice legalitatea alegerii procesului de negociere cu o singură firmă, fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, organizat de ministerul condus de Nicolae Nemirschi.

Comisia este formată din 15 membri, iar componenţa propusă de grupurile parlamentare este: Sulfina Barbu, Zanfir Iorguş, Marian Avram, Petru Călian şi Gheorghe Ialomiţianu (PD-L); Mircea Duşa, Ioan Munteanu, Angel Tîlvăr, Ioan Călin şi Neculai Răţoi (PSD); George Dumitrică, Diana Tuşa şi Cornel Pieptea (PNL); Attila Korodi (UDMR). Din partea minorităţilor va face parte Mircea Grosaru.