MENIU

Comenzile noi din industrie au scăzut în martie a patra lună la rând

Foto: selectproperty.com

Comenzile noi din industrie s-au redus în martie cu 15,6% faţă de aceeaşi lună din 2008, marcând a patra lună consecutivă de scădere, însă ritmul s-a stabilizat sub 16%, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

De la primul impact major al crizei asupra comenzilor noi din industrie, acestea s-au redus, în ritm anual, cu 9% în decembrie, cu 34,5% în ianuarie şi cu 15,9% în februarie. Ultima lună de creştere faţă de intervalul similar din anul precedent a fost noiembrie 2008, când comenzile noi din industrie au avansat cu 2,7%.

În martie, comenzile noi din industria bunurilor de folosinţă îndelungată au căzut cu 38,3%, iar cele din industria bunurilor intermediare, cu 32,9%. O scădere mai moderată a fost înregistrată la comenzile pentru bunurile de uz curent (-9,9%).

Faţă de februarie, comenzile noi din industrie au avansat cu 4,1%, pe fondul creşterilor înregistrate de comenzile noi în toate domeniile de activitate. Industria bunurilor de uz curent a avut un ritm lunar de creştere a comenzilor noi de 8,6%, cea a bunurilor intermediare, de 5,8%, a bunurilor de folosinţă îndelungată, de 4,9%, iar comenzile de pe segmentul bunurilor de capital au sporit cu 1,5%.

Mai multe articole despre:
scădere bunuri industrie martie comenzi