MENIU

Combinatul Doljchim s-a închis de luni ca urmare a situaţiei economice proaste

Foto: gds.ro

Combinatul Doljchim s-a închis de luni. Decizia a fost luată de Petrom, societatea care deţine combinatul, ca urmare a situaţiei economice proaste. Peste 600 de angajaţi ai Combinatului Doljchim Craiova vor pleca acasă, pentru 35 de zile, din pricina crizei financiare care a determinat scăderea preţului la amoniac pe pieţele din străinătate.

Liderul Sindicatului Liber Doljchim Craiova, Gheorghe Băiaşu, spune că măsura a fost luată înainte de apariţia scandalului dintre Rusia şi Ucraina care a dus la scăderea volumului de gaze naturale care ajung în România, Doljchim fiind unul dintre cei mai mari consumatori de gaze naturale din ţară.

Acesta a adăugat că a aflat de la televizor despre decizia Ministerului Economiei de sistare a furnizării de gaze naturale către consumatorii industriali pentru asigurarea gazului către populaţie.

"Pe noi nu ne-a anunţat nimeni că ne ia gazele. Am aflat, ca şi dumneavoastră, de la televizor că se vor opri consumatorii mari, industriali, şi vor face tot posibilul să asigure gaz pentru populaţie. Însă datele problemei nu se schimbă. Asta înseamnă că vor fi 200 de oameni care vor fi în concediu de odihnă şi restul, până la 609, vor sta acasă şi vor primi 75% din salariul de încadrare, plus sporul de vechime şi cel în Petrom", a declarat liderul Sindicatului Liber Doljchim Craiova.

Băiaşu a precizat că decizia de a trimite acasă o parte din angajaţii combinatului fusese luată înainte să apară problema gazului rusesc. "Decizia de a trimite oamenii în concedii medicale şi şomaj tehnic era luată dinainte, din cauza pieţei. Pe piaţa externă, la ora actuală, unde noi dădeam peste 60% din producţie, preţul a ajuns la 150, maximum 200 de euro, iar mia de metri cubi de gaze costă, pentru Doljchim, opt milioane de lei. Iar ca să obţii o tonă de amoniac noi consumăm în jur de o mie, o mie şi jumătate, de metri cubi de gaze", a adăugat Băiaşu.

Liderul de sindicat spune că cei 609 angajaţi vor sta acasă în perioada 10 ianuarie – 15 februarie, în acest timp urmând să aibă loc şi alte discuţii cu conducerea combinatului pentru a se stabili ce se va întâmpla după data de 15 februarie.

Totodată, Gheorghe Băiaşu a menţionat că, exceptând instalaţiile care consumă gaz, restul instalaţiilor de la Combinatul Doljchim vor lucra normal. "Combinatul va merge. Deci, cu excepţia instalaţiilor care consumă gaz metan, restul instalaţiilor vor merge. Nu vor funcţiona instalaţiile direct legate de cea de amoniac, respectiv urea. Dar vor funcţiona azotatul, va funcţiona parţial acidul azotic şi ambalarea. Plus utilităţile: epurare, tratare etc. Rămân la lucru în jur de 500-520 de oameni", a mai precizat liderul de sindicat.

Combinatul Doljchim Craiova, specializat în producerea de îngrăşăminte chimice minerale şi a intermediarilor, a fost cumpărat de către compania Petrom în anul 1998, iar aici lucrează în prezent peste 1.200 de angajaţi.

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat sâmbătă că Petrom va închide temporar Combinatul Doljchim. "Cei de la Petrom ne-au asigurat că o să închidă luni Combinatul Doljchim, care consumă 1,2 milioane metri cubi de gaze pe zi", a spus Videanu.  Potrivit ministrului, Petrom avea deja în program închiderea temporară a combinatului Doljchim.