MENIU

Colegiul Medicilor din România a contestat la Curtea Constituţională ordonanţa privind blocarea posturilor publice

Foto: RTV

Colegiul Medicilor din România i-a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea O.U.G. 223/2008, prin care Guvernul a decis să blocheze ocuparea prin concurs a posturilor vacante din instituţiile publice.

Colegiul Medicilor a anunţat că ordonanţa este neconstituţională şi încalcă dreptul la muncă "Prin aplicarea prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 223/2008, în speţă prin blocarea posturilor de medic în sistemul sanitar public, vă rugăm să constataţi că se încalcă dreptul la muncă aşa cum este garantat prin art. 41 din Constituţia României", se arata în sesizarea CMR. 

"In opinia noastăa, aceasta ordonanţă încalcă normele constituţionale referitoare la garantarea dreptului la munca şi a autonomiei locale. În contextul actual în care România se confruntă cu un deficit îngrijorător de personal calificat în sistemul sanitar, considerăm că aplicarea acestei ordonanţe va conduce la creşterea migraţiei medicilor tineri în ţările dezvoltate, fapt ce va avea consecinţe dezastruoase asupra calităţii actului medical. Aceste masuri viseaza in primul rând medicii tineri care vor fi transformati în someri", considerp prof. dr. Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

De asemenea, sesizarea Colegiului Medicilor mai susţine că această  măsură nu se justifică. Prin blocarea posturilor de medic în sistemul sanitar public nu se va realiza obiectivul propus de susţinere a creşterii economice, de reducere a inflaţiei şi de asigurare cu prioritate de către bugetul de stat a sumelor destinate finanţării proiectelor de infrastructură şi a cofinanţării proiectelor din fonduri europene va realiza realizează nici o economie la bugetul de stat, deoarece nu se va realiza o economie. Serviciile medicale prestate de medicii din unităţile sanitare publice sunt decontate de casele de asigurări de asigurări, nu din sume de la bugetul de stat.

Oficialii CMR mai apreciaza că emiterea acestei ordonanţe în această formă încălcă şi dispoziţiile art. 120 şi art.121 din Constituţia României, dispoziţii referitoare la autonomia unităţilor administrativ teritoriale. 

La sfârşitul anului trecut, Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă prin care a blocat până la 31 decembrie 2009 ocuparea posturilor vacante din instituţiile publice.